De Amerikaanse critici verkozen ’12 Years a Slave’ als beste film van het jaar. ‘Gravity‘ ging dan wel met zeven prijzen aan de haal, het was het slavernijdrama van Steve McQueen dat de hoofdvogel afschoot. De film won ook prijzen voor het beste geadapteerde scenario en het acteerwerk van nieuwkomer Lupita Nyong’o.

‘Gravity’ haalde het voor onder meer de beste regie, beste camerawerk en beste visuele effecten. Hoofdrolspeelster Sandra Bullock won de prijs van beste actrice in een actiefilm. De actrice werd tijdens haar speech onderbroken door een voiceover die de volgende categorie aankondigde. Haar welgemeende what the fuck die daarop volgde kon (dankzij de delay van 3 seconden op de live-uitzending) door de regie op tijd weggemoffeld worden met een biep.

Beste acteur van het afgelopen jaar was Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club). Cate Blanchett was de beste actrice voor haar rol in Blue Jasmine van Woody Allen.

Verder ook beeldjes voor Jared Leto (Dallas Buyers Club), Spike Jonze (Her), Mark Wahlberg (Lone Survivor), Amy Adams (American Hustle) en Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street).

Het lesbische drama ‘La vie d’Adèle’ was de beste buitenlandse film. Hoofdrolspeelster Adèle Exarchopoulos was de beste jonge actrice.

De Critic’s Choice Movie Awards worden uitgereikt door de Broadcast Film Critics Association die zowat 250 Amerikaanse filmcritici uit de televisie-, radio- en internetsector verenigt. De gala-avond vond al voor de negentiende keer plaats.