Het Chinese noir drama BLACK COAL, THIN ICE heeft afgelopen zaterdag de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn gewonnen. Hoofdrolspeler Liao Fan werd bekroond met een Zilveren Beer voor zijn acteerwerk in dit misdaadverhaal over een aan lager wal geraakte rechercheur die een oude moordzaak heropent. Het is de derde langspeler van regisseur Diao Yinan.

THE GRAND BUDAPEST HOTEL, de nieuwe van Wes Anderson, won de Grote Juryprijs, terwijl de Japanse actrice Haru Kuroki geëerd werd voor haar werk in het familiedrama THE LITTLE HOUSE.

Richard Linklater sleepte een Zilveren Beer in de wacht als beste regisseur voor de film BOYHOOD, het 12-jarig project over de groei en evolutie van een kind en zijn familie. Linklater zette zijn medewerkers, waaronder acteurs Ethan Hawke en Patricia Arquette mee in de kijker: “hoewel deze prijs voor beste regie is, accepteer ik hem voor het beste ensemble,” aldus de regisseur.

DIFRET, een Ethiopische film van Zeresenay Berhane Mehari over een 14-jarig meisje dat beschuldigd wordt van moord, nam de publieksprijs mee naar huis.

De prijs voor beste kortfilm ging naar Caroline Poggi en Jonathan Vinel met hun prent TANT QU’IL NOUS RESTE DES FUSILS À POMPE. De tweede plaats ging naar Guillaume Cailleau met LABORAT.

De Beste Nieuwkomer was voor Alonso Ruizpalacios, met zijn film GÜEROS.

Zo’n 1.600 gasten woonden de eindceremonie bij.