cannes-2013

Het is zover, de deelnemers van het filmfestival te Cannes zijn aangekondigd en het merendeel hadden we zien aankomen. Doodzonde dat Lars Von Trier’s NYMPHOMANIAC en Steve McQueen’s TWELVE YEARS A SLAVE niet op tijd klaar waren, net als Woody Allens BLUE JASMINE. Desalniettemin belooft het alweer een spannende competitie te worden. Hieronder bespreken we de werken waar we het meest naar uitkijken.

Dé grote verrassing is ongetwijfeld Roman Polanski’s VENUS IN FUR, over een actrice (Emmanuelle Seigner) die alles uit de kast haalt om een regisseur (Mathieu Almaric) te overtuigen haar te casten voor zijn film. Het wordt de derde keer dat Polanski naar Cannes trekt. Eerder was hij al te gast voor THE TENANT en THE PIANIST, waarvoor hij overigens won. De aanwezigheid van Alexander Payne’s NEBRASKA, hadden we kunnen zien aankomen, maar deze is pas laat ter sprake gekomen. Dit zwart-wit drama heeft een ietwat vreemde cast met Will Forte and Bruce Dern, maar regisseur Payne is de man achter ABOUT SCHMIDT en THE DESCENDANTS, dus slecht kan dit niet zijn.

Wat we met zekerheid wisten, was dat THE GREAT GATSBY het festival zou openen. De nieuwe van Baz Luhrmann (ROMEO+JULIET, MOULIN ROUGE) beloofd vooral een visueel spektakel te worden, maar met Leo DiCaprio en Carrey Mulligan krijgen we ook getalenteerd volk te zien. Uiterst benieuwd.

the_great_gatsby_trailer
Leonardo DiCaprio in THE GREAT GATSBY

Buiten categorie wordt BLOOD TIES met Matthias Schoenaerts vertoont, ook die hadden we zien aankomen. Een seventies gangsterfilm, geregisseerd door Guillaume Canet, met naast Schoenaerts een indrukwekkende cast: Clive Owen, Mila Kunis, Zoe Saldana, James Caan en Billy Crudup.

Nog een Belgische bijdrage vinden we in de film BORGMAN van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdams. Het gaat om een Nederlands-Belgisch-Deense coproductie, met de Vlaamse acteurs Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets.

Als er één film is waar we bij The Observants het meest naar uitkijken is het ongetwijfeld Nicolas Winding Refns ONLY GOD FORGIVES, waarin Ryan Gosling keet zal schoppen in Bangkok. Net als in Refns vorige prent, DRIVE, kunnen we visuele pracht en praal verwachten, in contrast met een flinke dosis ultrageweld.

Sofia Coppola’s THE BLING RING stond ook al vast als opener voor de categorie “Un Certain Regard”, waarin iets specialere films worden vertoond. Het ziet ernaar uit dat Coppola door gaat op haar girlpower-toer, met een overwegend vrouwelijke cast waaronder Emma Watson en Leslie Mann. De prent is gebasseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van een groepje jonge meiden die de huizen van celebrities in Hollywood leegroven.

Emma-Watson-als-bling-ring
Emma Watson in THE BLING RING

Ook de Coen Brothers zijn van de partij. Met INSIDE LLEWYN DAVIS komen ze weer met iets heel anders op de proppen. Dit muziekdrama speelt zich af in de New Yorkse folk-scene van de jaren ’60. De vrijwel onbekende zanger/acteur Oscar Isaac kreeg de hoofdrol aangeboden en wordt omringd door (opnieuw) Carrey Mulligan, Justin Timberlake en vaste waarde John Goodman.

Voorts kijken we ook uit naar Steven Soderbergh’s BEHIND THE CANDELABRA (ok, hij heeft er nog ééntje uitgeknepen na zijn afscheidsfilm SIDE EFFECTS) waarin we Michael Douglas en Matt Damon te zien krijgen als homokoppel Liberace en Scott Thorson. Ook Cannes habitué Francois Ozon is terug met JEUNE ET JOLIE, een portret over een 17-jarig meisje gespreid over 4 seizoenen en 4 muziekstukken. James Gray‘s LOWLIFE is ook aanwezig, maar kreeg zowaar een nieuwe titel: THE IMMIGRANT. In dit mysterieuze liefdesdrama zien we Joaquin Phoenix en Marion Cotillard aan het werk. Ook Asghar Farhadi, de Iraanse regisseur van A SEPARATION is terug met een nieuwe prent: THE PAST, met Bérénice Bejo. MICHAEL KOHLHAAS, met Mads Mikkelsen en Bruno Ganz en AS I LAY DYING, het regiedebuut van James Franco sluiten ons lijstje af.

 

Al bij al een prima selectie. Dit alles zal overzien worden door juryvoorzitters Steven Spielberg en Thomas Vinterberg en dit vanaf 15 mei tot en met 26 mei.