Samen met AMERICAN HUSTLE begon GRAVITY de Oscarrace met de meeste nominaties achter zijn naam, maar daar waar laatstgenoemde met 7 van de 10 beeldjes naar huis ging droop die eerste met lege handen af. Vooral in de technische categorieën haalde GRAVITY zwaar uit. Cinematograaf Emmanuel Lubezki, die eerder al genomineerd was voor o.a. THE TREE OF LIFE, werd beloond, net als regisseur Alfonso Cuaron zelf. Ook de beste muziek kwam uit het ruimteverhaal, volgens de kiezers. Aan het eind van het gala was het echter 12 YEARS A SLAVE dat met de belangrijkste prijs – voor beste film – ging lopen. Eerder op de avond behaalde het slavendrama van Steve McQueen al overwinningen in de categorieën beste geadapteerde scenario en beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong’o).

Onze Belgische inzending, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, kon zijn Oscarnominatie niet verzilveren, maar de ploeg heeft naar eigen zeggen een ongelooflijk avontuur beleefd. ‘We hebben keihard gewerkt voor de film en we zijn daarom teleurgesteld dat we naast de Oscar grepen, maar we gunnen het Sorrentino (de regisseur van ‘La Grande Bellezza’, de film die de Oscar won, nvdr) wel,’ aldus regisseur Felix Van Groeningen.

‘Het Oscar-avontuur was heel spannend’, zei Van Groeningen. ‘De rode loper was heel leuk, het was heel fijn dat we daar samen waren.’ Tijdens de ceremonie zelf werden de acteurs, producer en regisseur verrast door het moment waarop de winnaar werd bekendgemaakt. ‘We waren onvoorbereid. We wisten niet wanneer onze categorie afgeroepen ging worden en hadden gedacht dat het verdict iets later ging vallen.’ ‘LA GRANDE BELLEZZA heeft zijn favorietenrol waargemaakt’, zei Van Groeningen nog. ‘Paolo Sorrentino is trouwens een fijne man, ik gun hem de Oscar zeker.’

Acteur Johan Heldenbergh liet in een eerste reactie weten dat hij ontgoocheld is dat The Broken Circle Breakdown geen Oscar won. ‘Maar eerlijk? Ik had het verwacht’, zegt hij via de telefoon. ‘Er is gewoon heel veel moeite gedaan en als het dan niet lukt, dan is dat spijtig.’

AMERICAN HUSTLE werd ondanks 10 nominaties volledig buitengesloten. Hiermee vervoegt het TRUE GRIT van de Coen Brothers en GANGS OF NEW YORK van Martin Scorsese, twee films die ooit 0 op 10 behaalden.

In de acteurscategorieën zagen we geen grote verrassingen. Cate Blanchett maakte haar favorietenrol waar en won als beste actrice voor Woody Allen’s BLUE JASMINE. Matthew McConaughey deed ook wat van hem verwacht werd bij de mannen, al had die met Chiwetel Ejiofor, Leonardo DiCaprio en Bruce Dern iets geduchtere tegenstanders. McConaughey maakte het plaatje voor zijn film DALLAS BUYERS CLUB overigens compleet, want eerder had Jared Leto al gewonnen voor diezelfde film in de categorie beste mannelijke bijrol.

De grootste verrassing was ongetwijfeld de winst van regisseur/schrijver Spike Jonze voor het beste originele scenario van HER. Geheel terecht, overigens. Deze geweldige film over liefde en technologie in de 21ste eeuw komt later deze maand uit in ons land.

THE GREAT GATSBY won twee beeldjes, voor beste kostuums en productie design.

De korte animatiefilm MR. HUBLOT zorgde in extremis nog voor een Belgisch getinte overwinning. Het ging aan de haal met de Oscar voor Beste Geanimeerde Kortfilm. Aan de film van Laurent Witz en Alexandre Espigares werkte ook de Belgische tekenaar Stéphane Halleux mee. Regisseur Laurent Witz bedankte Halleux tijdens de Oscarceremonie in Los Angeles. “Jij verdient deze prijs, mijn vriend”, zei Witz toen hij het gouden beeldje in ontvangst nam. Hij benadrukte ook dat de beeldhouwer de bron was van zijn inspiratie. “Hij creëert fantastische personages en is bovendien een geniaal man.” Een mooie en terechte hommage aan de Belg, want zonder beeldjes, geen kortfilm en ook geen Oscar.

Voor een overzicht van alle winnaars kan je hier terecht.

Reacties van Felix Van Groeningen, Veerle Baetens en Johan Heldenbergh: