The Broken Circle Breakdown VS La Grande Bellezza, Matthew McConaughey VS Chiwetel Ejiofor, Gravity VS 12 Years a Slave. Vannacht komen we te weten wie aan het langste eind trekt tijdens de 86ste uitreiking van de Oscars. In elke categorie wordt bikkelhard gevochten om een beeldje en ook dit jaar zitten ze nokvol straffe films en talent. In Belgenland wordt het natuurlijk uitkijken naar hoe Felix Van Groeningen en zijn Broken Circle Breakdown het ervan afbrengen.

In afwachting van het moment suprême overlopen we de genomineerden van enkele belangrijke categorieën nog een laatste keer. We geven ook onze persoonlijke favorieten mee en doen een gok op wie zal winnen.

k
broken-circle-breakdown-oostendeBESTE BUITENLANDSE FILM

De genomineerden:

The Broken Circle Breakdown
La Grande Bellezza
Jagten
The Missing Picture
Omar

Onze favoriet: Uiteraard duimen we voor THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, maar onze voorliefde voor LA GRANDE BELLEZZA hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. De Italiaanse film van Paolo Sorrentino was bovendien de nummer 1 in onze “Golden 25”-lijst van vorig jaar.

Zal winnen: THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN. Als de laatste overwinningen tijdens de Satellite Awards in Hollywood en de Césars in Frankrijk geen voorteken zijn, dan weten we het niet meer. Bovendien ademt de prent van Van Groeningen Americana uit en halen “rauwere” films het wel vaker van visueel artistiekere werken in deze categorie.

 

12-Years

BESTE GEADAPTEERDE SCENARIO

De genomineerden:

Before Midnight” – Richard Linklater, Julie Delpy & Ethan Hawke
Captain Phillips” – Billy Ray
Philomena” – Steve Coogan & Jeff Pope
12 Years A Slave” – John Ridley
The Wolf Of Wall Street” – Terence Winter

Onze favoriet: Een aartsmoeilijke keuze. Het scenario van CAPTAIN PHILLIPS was uitstekend over de hele lijn, net als dat van THE WOLF OF WALL STREET. Komt daarbij dat het schrijfwerk uit de derde act van BEFORE MIDNIGHT studiemateriaal zou moeten zijn in filmscholen. Toch moet de overwinning hier gaan naar 12 YEARS A SLAVE. John Ridley pende een serene adaptatie neer die alle vormen van ongepast melodrama vermijdt.

Zal winnen: Het zal nipt zijn, maar 12 YEARS A SLAVE haalt het.

 

BESTE ORIGINELE SCENARIO

De genomineerden:

American Hustle” – Eric Warren Singer & David O Russell
Blue Jasmine” – Woody Allen
Dallas Buyers Club” – Craig Borten & Melisa Wallack
Her” – Spike Jonze
Nebraska” – Bob Nelson

Onze favoriet: We kregen hem pas deze week te zien, maar HER van Spike Jonze – een film over liefde in de 21ste eeuw – is het meest originele en intense dat bovenstaande groep te bieden heeft. Bovendien is het de meest dialoog-gedreven film van de vijf genomineerden.

Zal winnen: AMERICAN HUSTLE blijft hier de te kloppen film. Dit is echter dé categorie om unieke en eigenzinnige films te belonen. Als HER ergens moet winnen, is het hier.

 

BESTE VROUWELIJKE BIJROL

De genomineerden:

Sally Hawkins in “Blue Jasmine
Jennifer Lawrence in “American Hustle
Lupita Nyong’o in “12 Years A Slave
Julia Roberts in “August Osage County
June Squibb in “Nebraska

Onze favoriet: Hoe goed Sally Hawkins ook was in BLUE JASMINE en June Squibb in NEBRASKA, nieuwkomer Lupita Nyong’o krijgt onze voorkeur voor haar moedige vertolking in 12 YEARS A SLAVE.

Zal winnen: Jennifer Lawrence – naar onze mening niet Oscarwaardig in AMERICAN HUSTLE – is allicht toch de enige die Lupita Nyong’o het vuur aan de schenen zal leggen. Lawrence – slechts 23 jaar oud – een tweede Oscar op rij geven lijkt echter onwaarschijnlijk voor de Academy.

 

jared-leto-2-467

BESTE MANNELIJKE BIJROL

De genomineerden:

Barkhad Abdi in “Captain Phillips
Bradley Cooper in “American Hustle
Michael Fassbender in “12 Years A Slave
Jonah Hill in “The Wolf Of Wall Street
Jared Leto in “Dallas Buyers Club

Onze favoriet: De moeilijkste categorie, want elk van de genomineerden was zo goed als feilloos. Nieuwkomer Abdi was hoogst overtuigend als piraat in CAPTAIN PHILLIPS, Bradley Cooper zette zijn beste vertolking tot nu toe neer in AMERICAN HUSTLE, Jonah Hill bleef verbazen als de hilarische tegenspeler van DiCaprio in THE WOLF OF WALL STREET en Jared Leto maakte een grandioze comeback als travestiet in DALLAS BUYERS CLUB. Als we er één moeten kiezen is het echter Michael Fassbender, die in 12 YEARS A SLAVE een menselijk kantje wist te vinden in het monster dat hij moest neerzetten.

Zal winnen: Jared Leto lijkt de meeste kans te maken, hij viel heel wat kilo’s af en speelt iemand van een ander geslacht. Dat zijn dikke punten, natuurlijk. Niet dat het onverdiend zou zijn.

 

BESTE ACTRICE

De genomineerden:

Amy Adams in “American Hustle
Cate Blanchett in “Blue Jasmine
Sandra Bullock in “Gravity
Judi Dench in “Philomena
Meryl Streep in “August Osage County

Onze favoriet: Amy Adams was het beste element in AMERICAN HUSTLE, maar Cate Blanchett leverde de meest memorabele vertolking die we in deze groep terugvinden.

Zal winnen: Cate Blanchett, dat staat vast. Ze won alles wat er dit jaar te winnen viel en zelfs de negatieve schijnwerper die momenteel op Woody Allen gevestigd staat, kunnen een Oscar niet verhelpen.

 

BESTE ACTEUR

De genomineerden:

Christian Bale in “American Hustle
Bruce Dern in “Nebraska
Leonardo DiCaprio in “The Wolf Of Wall Street
Chiwetel Ejiofor in “12 Years A Slave
Matthew McConaughey in “Dallas Buyers Club

Onze favoriet: Alweer een onmogelijke categorie. Chiwetel Ejiofor draagt 12 YEARS A SLAVE op een oprechte en bescheiden manier, Bruce Dern zet een onverwacht breekbare en hartverwarmende vertolking neer in NEBRASKA, Leo DiCaprio speelt de rol van zijn leven in THE WOLF OF WALL STREET en Matthew McConaughey zet zijn recente triomftocht onverminderd door in DALLAS BUYERS CLUB. Wij kunnen leven met een overwinning voor elk van hen, maar onze stem gaat naar McConaughey.

Zal winnen: Matthew McConaughey wint. Een stem voor hem is er ééntje voor het indrukwekkende parcours dat hij de laatste twee jaar heeft afgelegd.

 

BESTE REGIE

De genomineerden:

American Hustle” – David O. Russell
Gravity” – Alfonso Cuaron
Nebraska” – Alexander Payne
12 Years A Slave” – Steve McQueen
The Wolf Of Wall Street” – Martin Scorsese

Onze favoriet: Steve McQueen trad met 12 YEARS A SLAVE uit de arthouse-wereld en binnen in de big league. Zijn overgang naar grootschalige films gebeurde op een waardige manier die nog steeds in de lijn ligt van zijn vorige werk. Wat ons betreft mag hij de Oscar mee naar huis nemen en als hij dat niet doet mag je er van uitgaan dat McQueen een jaarlijkse kandidaat wordt voor de toekomst.

Zal winnen: Het huzarenstukje dat Alfonso Cuaron gedurende vier jaar in mekaar knutselde is natuurlijk ontegensprekelijk van topniveau. Technisch gezien leverde hij met GRAVITY het meest verbluffende werk af – kijk maar eens naar de openingsscène van die film. Dat zou in principe moeten volstaan om de winst te verzekeren.

 

gravity-filmfestival-gent

BESTE FILM

De genomineerden:

American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
Her
Nebraska
Philomena
12 Years A Slave
The Wolf Of Wall Street

Onze favoriet: Wat ons betreft zijn 12 YEARS A SLAVE en HER de beste films uit deze sterke lijst. Kiezen tussen deze twee uiterst verschillende werken wordt haast onmogelijk.

Zal winnen: Het gaat tussen GRAVITY en 12 YEARS A SLAVE, tenzij AMERICAN HUSTLE roet in het eten komt gooien. We gokken op GRAVITY, omdat al meermaals gebleken is dat de “moeilijkere” films het zelden halen van meer entertainende exemplaren. In vergelijking met 12 YEARS A SLAVE behoort GRAVITY zeker tot die laatste categorie. Het wordt in elk geval een spannende strijd, vannacht in het Dolby Theater in Hollywood.