De nominaties voor de Césars, het Franse equivalent van de Oscars, zijn bekendgemaakt en met THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN en DEAD MAN TALKING van Patrick Ridremont heeft België twee kanshebbers op de prijs voor Beste Buitenlandse Film. LA VIE D’ADÉLE, de grote favoriet, heeft acht nominaties op zak: voor beste vrouwelijke nieuwkomer (Adèle Exarchopoulos), beste regie (Abdellatif Kechiche), beste actrice (Léa Seydoux), beste fotografie, beste adaptatie, beste montage, beste klank en de hoofdprijs voor Beste Film.
In die laatste categorie vinden we verder 9 MOIS FERME van Albert Dupontel, LES GARCONS ET GUILLAUME, À TABLE! van Guillaume Gallienne, L’INCONNU DU LAC van Alain Guiraudie, JIMMY P. van Arnaud Desplechin, LE PASSÉ van Asghar Farhadi en LA VÉNUS À LA FOURRURE van Roman Polanski terug.

Felix van Groeningen zal het met THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN moeten opnemen tegen DJANGO UNCHAINED van Quentin Tarantino, BLUE JASMINE van Woody Allen, LA GRANDE BELLEZZA van Paolo Sorrentino en het Spaanse BLANCANIEVES van Pablo Berger. Ook Patrick Ridremonts DEAD MAN TALKING is in de running.

De Belgische acteurs François Damiens (SUZANNE) en Olivier Gourmet (GRAND CENTRAL) maken kans in de categorie Beste Mannelijke Bijrol.

Daarnaast maken ook twee Belgische acteurs kans op een prijs: François Damiens voor zijn vertolking in ‘Suzanne’ en Olivier Gourmet in ‘Grand Central’. Beide zijn genomineerd in de categorie beste mannel bijrol.

De Césars, die sinds 1975 worden uitgereikt, bekronen de beste filmprestaties van het afgelopen jaar in 19 categorieën. De uitreiking vindt plaats op op 28 februari in het Théâtre du Châtelet in Parijs. (DP/Focus Knack)