Aan de vooravond van de Oscaruitreiking heeft ‘The Broken Circle Breakdown’ de César van beste buitenlandse film gewonnen.

De Césars zijn de Franse tegenhangers van de Oscars, die in de nacht van zondag op maandag worden uitgereikt. Ook daar kan de film van regisseur Felix Van Groeningen de prijs winnen in de categorie beste niet-Engelstalige film.

“The Broken Circle Breakdown” haalde het op de 39ste uitreiking van de Césars onder meer van een andere Belgische film ‘Dead Man Talking, en ook van grote buitenlandse producties als ‘Django Unchained’, ‘Gravity’, ‘Blue Jasmine’ en ‘La Grande Belezza’. Die laatste film is zondagnacht een rechstreekse concurrent in de strijd om de Oscar.

Acteur Johan Heldenbergh, die samen met actrice Veerle Baetens de hoofdrol speelt, nam de prijs in ontvangst.

De prijs voor ‘The Broken Circle Breakdown’ was niet het enige Belgische succes op de Césars. Zo won de Belgische kostuumontwerpster Pascaline Chavanne een César in de categorie beste kostuums voor de film ‘Renoir’. Pascaline Chavanne zorgde reeds voor kostuums in de rolprenten ‘Huit femmes’, ‘Gainsbourg (vie héroïque)’, ‘Swimming Pool’ en ‘Potiche’. (Belga/Focus Knack)