baghdad-messi

BAGHDAD MESSI, de kortfilm van de Vlaams-Koerdische filmmaker Sahim Omar, is opnieuw in de prijzen gevallen. Op de filmfestivals van Argentinië, Polen en Montenegro werden in totaal vier prijzen in de wacht gesleept, aldus het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het is ondertussen reeds de vijftiende keer dat de makers van de kortfilm mochten juichen.

In Argentinië werd de prent, in de competitie van 24 internationale korte films, bekroond in de afdeling “Beste Korte Fictiefilm” en met de “Grote Prijs van de Jury”, als beste film van het festival. Daarnaast ging de film in Katowice, Polen, lopen met de prijs van de jury op het 4e Regiofun Film Festival.

Tenslotte won de film ook de ‘Golden Olive’ voor Beste Korte film op het 18e internationale film- en televisiefestival van Bar in Montenegro. De jury loofde de kortfilm om zijn ‘menselijke benadering van kinderen in oorlogsgebied en de dagelijkse uitdagingen die daarmee gepaard gaan.’

BAGHDAD MESSI vertelt het verhaal van de kleine Hamoudi die samen met de andere kinderen van zijn dorp gek is op voetbal en een grote fan is van wereldster Lionel Messi. Op de vooravond van de Champions League finale tussen FC Barcelona en Manchester United begeeft zijn televisietoestel echter. Hamoudi overtuigt zijn vader om het toestel in Bagdad te laten herstellen.