Sundance Channel lanceert vanaf vandaag voor het eerst een kortfilmwedstrijd voor Belgische cineasten (amateurs, professionelen of studenten) in samenwerking met het Sundance Institute. De winnaar van de Sundance Channel Shorts Award voor beste kortfilm ziet zijn of haar film vertoond tijdens een privé-screening op het London Sundance Film & Music Festival (tussen 25 en 27 april in de O2-arena) – en in alle landen waar Sundance Channel wereldwijd, via tv en online, uitzendt.

Een maand lang, vanaf vandaag tot 3 maart kunnen kortfilms ingediend worden via www.sundancechannel.be/scshorts. De filmmaker (producer of de regisseur) moet woonachtig zijn in België, de film mag niet meer dan 20 minuten duren en moet voldoen aan de technische vereisten van Sundance Channel. Alle wedstrijdinformatie is terug te vinden op de Sundance Channel website. Verschillende Belgische filmscholen ondersteunen de competitie.

“Met deze allereerste kortfilmcompetitie toont Sundance Channel nog maar eens haar passie voor de onafhankelijke film,” zegt Geraud Alazard, vice-president Marketing, AMC/Sundance Channel Global.  “Met de wedstrijd gaan we op zoek naar de creativiteit en het verhaal van de lokale filmmakers. Zij kunnen hun filmpareltjes delen op onze TV- en digitale kanalen wereldwijd: een unieke kans. We zijn ook verheugd over onze samenwerking met Sundance Institute, waardoor we de winnende kortfilm een speciale screening kunnen geven op Sundance Londen.”

Tom Van Avermaet zetelt in de jury.

Er worden twee prijzen uitgereikt: de juryprijs Sundance Channel Shorts Award voor beste kortfilm en de Sundance Channel Shorts publieksprijs waarvoor iedereen online kan stemmen. Voor de Award beoordeelt een jury de inzendingen op basis van creativiteit, entertainmentwaarde, originaliteit en productiekwaliteit. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Sundance Channel, Sundance Institute, de Belgische regisseur Tom Van Avermaet (genomineerd in 2013 voor Oscar voor beste kortfilm met Dood van een Schaduw) en filmjournalisten Stefaan Werbrouck en Lieven Trio. De winnaar van de Sundance Channel Shorts Award voor beste kortfilm wint een reis naar Londen om de vertoning van zijn of haar film bij te wonen tijdens het London Sundance Film & Music Festival.

De winnende film wordt ook vertoond als deel van een TV-special over Sundance Londen. Op die manier zal de film te bekijken zijn in alle landen waar Sundance Channel uitzendt.