De negen jaar durende leegte tussen BIRTH en UNDER THE SKIN leverde regisseur Jonathan Glazer nogal wat vragen op de laatste maanden. Waarom nam het zoveel tijd in beslag om UNDER THE SKIN – overigens een uitmuntend stukje experimentele cinema – klaar te krijgen? “Ik wou dat ik kon zeggen dat er gedurende die periode meerdere projecten door mijn handen zijn gegaan, maar dat is het geval niet,” aldus Glazer in een interview met Indiewire. “Ik ben ondertussen voor de derde keer vader geworden en dit project heeft me al die tijd bezig gehouden. Het heeft lang geduurt vooraleer ik er aan uit was. Het schrijfwerk heeft enorm veel tijd in beslag genomen en dan zwijg ik nog over geldzaken.”

In een ander interview, met The Guardian, vertelde Glazer bovendien dat Brad Pitt aanvankelijk betrokken was bij de film. Tijdens het gesprek geeft de regisseur details omtrent het schrijfproces en de adaptatie van de novel van Michael Faber – over aliens die het Schotse platteland afschuimen om mensen te oogsten – waarop de film grotendeels gebaseerd is. Eén van de ideeën waarmee Glazer en co-schrijver Walter Campbell speelden, was het verhaal rond een Schotse boer en zijn vrouw te laten draaien. Beiden zouden in werkelijkheid buitenaardse wezens geweest zijn en Pitt had de boer in kwestie gespeeld. Door de bovengenoemde geldzaken is dat plan echter afgesprongen.

Later bleek het echter een godsgeschenk te zijn, want het nieuwe concept waarmee Glazer op de proppen kwam – ééntje dat het verhaal verteld door de ogen van één alien: Scarlett Johansson – werd uiteindelijk een groot succes op het festivalcircuit.

Johansson geeft een hypnotiserende en sensuele vertolking die naar mate de film vordert meerdere lagen blootlegt. Fans van het betere mindfuck-werk mogen alvast beginnen watertanden.

UNDER THE SKIN komt op 4 juni in de Belgische zalen. Geniet in de tussentijd van 10 nieuwe posters: