Gisteren toonde Wes Anderson zijn nieuwste prent, THE GRAND BUDAPEST HOTEL, aan de aanwezigen op het Filmfestival van Berlijn. En als de film nog maar half zo goed is als wat de critici erover te zeggen hebben, zouden we hem aan de top van Anderson’s filmografie kunnen plaatsen…

Onderaan enkele opinies:

David Ehrlich, Badass Digest

Met THE GRAND BUDAPEST HOTEL geeft Wes Anderson eindelijk repliek aan zijn tegenstanders, en de boodschap, in Futura geschreven, kan niet duidelijker zijn: “Go fuck yourselves.”

David Hudson, Fandor

Vergeleken met het hartverwarmende MOONRISE KINGDOM ui 2012, is THE GRAND BUDAPEST een giller, maar wat een gedetailleerde en entertainende giller!

Nico Hines, Daily Beast

Dit kan wel eens Anderson’s beste film zijn. Het is allessinds zijn meest opwindende. De cultregisseur heeft zijn typische humor en karakterstudies ditmaal gekoppeld aan een rauw misdaadverhaal en dat levert een ware rel van een film op.

Mark Adams, Screen Daily

Een onvoorspelbaar en magisch verhaal over liefde, diefstal en moord, tegen de fantastische achtergrond van een imaginaire stad in centraal Europa. Deze hoogst entertainende film is Anderson’s beste tot nu toe. Fans zullen meegezogen worden door zijn typische, komische stijl, terwijl ook nieuwkomers zich aangetrokken zullen voelen.

Justin Chang, Variety

Een hoogst ambitieus werk met een rijkelijke sfeer. Anderson presenteert zijn personages nog steeds in perfecte diorama’s, maar deze keer met een achterliggende dreiging van het fascisme, dat deze prachtige, handgebouwde wereld dreigt te vernielen.

Alonso Duralde, The Wrap

The Grand Budapest Hotel is als een dessertenbuffet: marsepein, gevolgd door macarons, crème brûleé, tiramisu en profiteroles. Dit alles zo snel na mekaar geserveerd dat je nauwelijks op adem kan komen tussendoor. Het is slechts na een uur of twee dat je je realiseert dat je, ondanks de lekkere smaken en mooie borden, niet volwaardig gegeten hebt.

Jessica Kiang, The Playlist

Waar op aarde is de aandacht voor schoonheid zo gedetailleerd uitgevoerd? Allicht nergens, behalve in een film van Wes Anderson.

Dave Calhoun, Time Out

Op visueel vlak is The Grand Budapest Hotel business as usual voor Wes Anderson. Wat deze film anders maakt, is het opmerkelijke whodunit-verhaal dat voor zoveel energie en gelach zorgt dat het Anderson’s leukste film is sinds Rushmore.