Black, de nieuwe langspeler van Adil El Arbi en Bilall Fallah, heeft de Dropbox Discovery Award gewonnen op de 40ste editie van het Toronto International Film Festival. El Arbi was aanwezig om de prijs, waar zo’n 5000 dollar aan verbonden is, in ontvangst te nemen.

De Dropbox Discovery Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt, naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het festival. Black werd gekozen uit de 30 films die het Discovery programma telde. Vorige week maakte de Jury al een selectie van vijf genomineerden bekend, waaronder de winnende film van El Arbi en Fallah.

De jury looft Black voor zijn ‘duidelijke cinematografische visie die creatief en met lef neergezet wordt. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben een diepe indruk nagelaten met de beklijvende en fijngevoelige manier, zowel visueel als auditief, waarop ze de loyaliteit en de bedreigende sfeer binnen jeugdbendes tegen het licht houden. Dit is werkelijk een ontdekking’, aldus de Jury.

Het weekend kon al helemaal niet meer stuk voor het duo El Arbi en Fallah. Zaterdagavond wonnen zij tijdens de uitreiking van de Ensors in Oostende ook nog de Telenet Publieksprijs voor hun debuutfilm Image.

Black maakt in België eerst een omweg via de filmfestivals van Gent en Namen alvorens op 11 november officieel in de zalen te verschijnen.