Vandaag maakte de organisatie van het filmfestival van Cannes haar juryleden van de aankomende editie bekend. Onder meer regisseuse Sofia Coppola (THE BLING RING), regisseur Nicolas Winding Refn (ONLY GOD FORGIVES) en acteur Willem Dafoe (THE GRAND BUDAPEST HOTEL) mogen zetelen. Eerder raakte al bekend dat Palme d’Or winnaar Jane Campion voorzitster van het gezelschap wordt.

De 67e editie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld vindt plaats van 14 mei tot 25 mei.

Hier volgt een overzicht van de juryleden:

Carole Bouquet, Actrice (Frankrijk)

Na haar filmdebuut in 1977 met ‘Cet Obscur Objet Du Désir’ van Luis Buñuel, schommelde de carrière van Bouquet tussen arthouse en blockbuster producties. Ze was een Bondgirl in ‘For Your Eyes Only’ en won in 1989 een César voor haar acteerwerk in ‘Trop Belle Pour Toi’. Dit jaar is ze te zien in de Amerikaanse televisie-remake van ‘Rosemary’s Baby’.

Sofia Coppola, Regisseuse en scenariste (VS)

Sofia Coppola – dochter van – debuteerde achter de camera met ‘The Virgin Suicides’ uit 1999. De film haalde meteen de selectie in Cannes en werd een favoriet bij de critici. Vier jaar later keerde ze terug met ‘Lost in Translation’, waarvoor ze haar eerste Oscar won (voor beste scenario). Vorig jaar trapte haar vijfde langspeler, ‘The Bling Ring’, de categorie Un Certain Regard af.

Leila Hatami, Actrice (Iran)

De Iraanse actrice komt uit een familie van filmmakers. Ze begon te acteren in de films van haar vader, Ali Hatami, vooraleer ze bekendheid verwierf in ‘Leila’ uit 1998. Het was echter in 2011 dat Hatami helemaal doorbrak met ‘A Separation’ van Asghar Farhadi – je weet wel, de film die ‘Rundskop’ van een Oscar hield.

Jeon Do-yeon, Actrice (Zuid Korea)

De eerste Koreaanse actrice die ooit een award kreeg voor beste actrice in Cannes, voor haar rol in ‘Secret Sunshine’ uit 2007. Do-yeon begon haar carrière op de televisie, maar is dezer dagen uitsluitend actief in de filmwereld. Ze is razend populair in haar thuisland en speelde in Koreaanse producties als ‘I Wish I had a Wife’, ‘My Mother, The Mermaid’ en ‘The Housemaid’.

Willem Dafoe, Acteur (VS)

Met twee oscarnominaties (voor ‘Platoon’ en ‘Shadow of the Vampire’) en meer dan 80 films achter zijn naam (voor regisseurs als Martin Scorsese, Lars von Trier en Wes Anderson) is Willen Dafoe de bekendste naam uit dit rijtje. Binnenkort is hij te zien naast de betreurde Philip Seymour Hoffman in ‘A Most Wanted Man’ en vertolkt hij de legendarische filmmaker Pier Paolo Pasolini in een biopic van Abel Ferrara. Dafoe, tevens een fervent theateracteur, is momenteel op tour voor een stuk van toneelschrijver Bob Wilson.

Gael García Bernal, Acteur, regisseur en producer (Mexico)

Bernal’s ontegensprekelijke talent kwam een eerste keer naar buiten in ‘Amorres Perros’ van regisseur Iñárritu en werd kort daarop bevestigd in ‘Y Tu Mamá También’ van Alfonso Cuarón. In de jaren die volgden was Bernal te zien in films van Pedro Almodóvar (‘Bad Educatioin’), Michel Gondry (‘The Science of Sleep’), Jim Jarmusch (‘The Limits of Control’), Fernando Meirelles (‘Blindness’) en opnieuw Iñárritu (‘Babel’). Vorig jaar schitterde hij in ‘No’, de film rond dictator Augusto Pinochet.

Nicolas Winding Refn, Regisseur, scenarist en producer (Denemarken)

Refn schreef en regisseerde zijn eerste film (‘Pusher’) in 1996 op 24-jarige leeftijd. De prent kreeg twee sequels en de trilogie groeide uit tot een ware cult-klassieker. Naambekendheid in arthouse-kringen (alsook kritiek) kwam er met ‘Bronson’ (met Tom Hardy) in 2008 en Valhalla Rising (met Mads Mikkelsen) het jaar nadien. Al snel ontstond het begrip Refn-esque. Sommigen gebruiken het als compliment, anderen als belediging. In 2011 was iedereen in Cannes het er voor het eerst over eens dat Refn een regieprijs verdiende voor ‘Drive’ (met Ryan Gosling). Zijn laatste prent, ‘Only God Forgives’ (opnieuw met Gosling) werd er vorig jaar met gemengde gevoelens onthaald in de hoofdcompetitie.

Jia Zhangke, Regisseur, scenarist en producer (China)

Na zijn kunststudies trok Jia Zhangke naar de filmacademie van Beijing in de jaren 90. Zijn eerste film, ‘Xao Wu’ (1998) was meteen een hit. Nadien trad hij met ‘Zhantai’ en ‘Unknown Pleasures’ aan op de filmfestivals van respectievelijk Venetië en Cannes. Met ‘Still Life’ won Zhangke in 2006 een Gouden Leeuw in Venetië. Vorig jaar sleepte hij met ‘A Touch of Sin’ de prijs voor beste scenario in de wacht op de Croisette.