Wachten was duidelijk de juiste beslissing. De producers achter Foxcatcher, de nieuwe van Capote-regisseur Bennett Miller, gaven de filmmaker vorig jaar op het laatste nippertje meer tijd om zijn film af te werken. Daardoor kon er jammer genoeg niet meegestrijd worden in de Oscarrace. Het voordeel? Foxcatcher hoeft nu niet meer om aandacht te vechten tegen andere zwaargewichten als Gravity, 12 Years a Slave en American Hustle, want het terrein ligt opnieuw wagenwijd open.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Olympisch worstelkampioenen Mark en David Schultz (gespeeld door Channing Tatum en Mark Ruffalo) en hun excentrieke mentor/sponsor John du Pont (Steve Carrell met een kolossale neusprothese). Regisseur Miller, die met Moneyball bewees dat hij zelfs een sportfilm zonder sportscènes interessant kan houden, wordt in Cannes al getipt als kanshebber voor een Oscar volgend jaar. Ook acteur Steve Carrell wordt met lof overladen.

Dit is wat er in Cannes zoal geschreven werd na de première van gisteren:

“Miller keert na het luchtigere Moneyball terug naar Capote-terrein met Foxcatcher, een ijzig verhaal met duistere thema’s. Onder een dikke laag make-up slaagt Carrell erin om zich te distantiëren van het komische werk waarvoor hij bekend staat.” (Indiewire)

“We hebben zo lang gewacht op Foxcatcher dat onze verwachtingen torenhoog waren, maar op zo goed als elk vlak overtreft deze film ze. Uitstekend.” (The Playlist)

“Een superbe studie rond een ziekelijke geest, met een acteerprestatie die de carrière van Steve Carrell zal doen wentelen.” (The Hollywood Reporter)

“Schitterende tragikomedie over de beta man: aangrijpend, schrikwekkend en ongelooflijk triest.” (The Guardian)

“De Oscarkansen knallen door het dak.” (Hitfix)

“Met Foxcatcher bevestigt Bennett MIller dat hij één van de beste regisseurs van Hollywood is.” (Sound on Sight)