Het idee om een film over Facebook te maken klonk aanvankelijk absurd, maar het betrokken talent van THE SOCIAL NETWORK werd onderschat. Aaron Sorkin pende een heerlijk script neer, terwijl David Fincher het geheel met zijn energieke filmstijl naar onverwacht hoge toppen scheerde. De film ging minder over de het sociale media fenomeen dan over de genie achter het concept en het ziet ernaar uit dat het duo een nieuw verhaal van een tech-gigant gaan verfilmen.

Volgens THR onderhandelt Fincher momenteel om in de regiestoel van een nieuwe, ongetitelde Steve Jobs biopic te kruipen. Sorkin schreef het scenario – gebaseerd op de Jobs’ biografie door Walter Isaac – enkele jaren terug, maar dat project werd door de aankondiging van de Jobs-prent met Ashton Kutcher – vorig jaar – even op pauze gezet.

Terwijl we dat debacle lang vergeten zijn, wordt er dus werk gemaakt van een heel andere versie. Als dit allemaal doorgaat volgens plan, mag je er zeker van zijn dat half Hollywood aan de deur zal staan voor de titelrol.

De vraag is nu of Fincher in herhaling zal vallen. Job’s verhaal verschilt uiteraard nogal met dat van Mark Zuckerberg, maar het baart de non-believers op het internet zorgen. Volgens wat we vernamen in 2012 zit Sorkin’s scenario zodanig in mekaar dat gelijkenissen met THE SOCIAL NETWORK uitgesloten zijn. Hij opteerde namelijk om drie “real time” segmenten van een half uur te beschrijven: één rond de release van de eerste Macintosh in 1984, één rond de oprichting van NeXT, het bedrijf dat Jobs oprichtte toen hij bij Apple ontslagen werd in 1997, en een laatste segment over de release van de iPod.

We zijn alvast uiterst benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Eerst is het natuurlijk uitkijken naar Finchers nieuwe prent, GONE GIRL (met Ben Affleck) die op het einde van het jaar te zien zal zijn. Verder heeft de filmmaker zijn plannen voor de sequel van THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO  laten varen en zal hij niet meer betrokken zijn bij het volgende seizoen van de tv-reeks HOUSE OF CARDS. Zijn nieuwe serie, UTOPIA is op het einde van het jaar te bewonderen op HBO.