Met elk acht nominaties maken De Behandeling van Hans Herbots en Marina van Stijn Coninx het meeste kans op een Ensor. De traditionele Vlaamse Filmprijzen worden uitgereikt tijdens het Filmfestival van Oostende. Juryvoorzitter Bart De Pauw kwam afgelopen weekend samen met zijn medejuryleden om de genomineerden te selecteren.

Herbots sleepte met zijn gruwelijke thriller De Behandeling een nominatie in de wacht voor Beste Regisseur. Ook scenarist Carl Joos maakt kans op een beeldje, net als actrices Ingrid de Vos en Brit Van Hoof in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol. De film zelf werd vreemd genoeg niet genomineerd als Beste Film. Daarin slaagde de Rocco Granata-biopic van Coninx wel.

Jan Verheyen wist met zijn rechtbankthriller Het Vonnis zeven nominaties in huis te halen. Verder maken I’m the Same, I’m Another van Caroline Strubbe en Flying Home van Dominique Deruddere kans op respectievelijk vijf en vier beeldjes.

In de categorie voor Beste Acteur nemen Koen De Bouw (Het Vonnis), Jurgen Delnaet (Halfweg) en Matteo Simoni (Marina) het tegen elkaar op. Bij de actrices strijden Evelien Bosmans (Marina), Kimke Desart (I’m the Same, I’m Another) en Charlotte de Bruyne (Flying Home) om het begeerde beeldje.

Het Ensor-gala zal dit jaar voor het eerst live te volgen zijn op de televisie, via het Telenetkanaal Prime Star HD. Het Filmfestival van Oostende vindt plaats van 12 tot 20 september.