Dit jaar lanceren de 26ste Europese Filmprijzen een nieuwe award-categorie: EUROPEAN COMEDY (‘Europese Komedie’). Het bestuur van de European Film Academy (EFA) heeft dit beslist tijdens hun meest recente bijeenkomst in Berlijn om “een eerbetoon te brengen aan een genre dat bewezen heeft dat het een publiek kan verenigen en entertainen in gans Europa en daarbuiten”.

De drie nominaties voor EUROPEAN COMEDY zullen worden gekozen door een speciale commissie. Voor de winnaar zal door meer dan 2,800 leden van de European Film Academy gestemd worden. De European Film Academy zal dit jaar ook opnieuw awards lanceren voor EUROPEAN SOUND DESIGNER en EUROPEAN COSTUME DESIGNER om twee belangrijke bijdragen tot het film maken te eren.

Wie de prijzen voor EUROPEAN SOUND DESIGNER en EUROPEAN COSTUME DESIGNER krijgt, zal bepaald worden door een speciale 7-koppige jury, een nieuwe toevoeging tot de award-procedures van de EFA, die ook zal beslissen over de winnaars in de categorieën EUROPEAN CINEMATOGRAPHER – PRIX CARLO DI PALMA, EUROPEAN EDITOR, EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER en EUROPEAN COMPOSER.

De jury zal bestaan uit een regisseur, een cameraman, een production designer/kostuumontwerper, een componist/sound designer, een editor, een producer en een festivaldirecteur. Net zoals in het verleden, zullen de prijswinnaars in de andere categorieën verkozen worden door de meer dan 2,800 leden van de European Film Academy.

De 26ste Europese Filmprijzen zullen plaatsvinden in Berlijn op 7 december, met in totaal 21 categorieën.