JJ Abrams staat bekend als een man van weinig woorden, zeker als het op nieuwe projecten aankomt. Met zijn geheimdoenerij slaagt hij er wel telkens in ons warm te krijgen voor eender wat erop volgt. Toen hij eerder dit jaar werd aangesteld als regisseur voor het langverwachte, zevende deel van George Lucas’ legendarische Sci-Fi epos, was dat nauwelijks verbazingwekkend nieuws. Als er dezer dagen iemand in Hollywood geschikt is om STAR WARS aan te pakken is het Abrams wel. Hij rijgt de successen aan elkaar, dus waarom zouden Lucas en co niet op safe spelen?

Voor het eerst sinds zijn aanstelling heeft hij (weliswaar kort) gesproken over zijn visie op het STAR WARS universum en de gelijkenis met die andere science fiction wereld waar hij volop inzit, die van STAR TREK. Aanvankelijk weigerde hij de regiestoel voor STAR WARS. Abrams zat volop in de productie van STAR TREK: INTO DARKNESS en wou het naar eigen zeggen zelfs niet overwegen. “… maar na verloop van tijd bereikte ik in die film een punt waarbij het grootste werk achter de rug was. Ik heb toen samen gezeten met producer Kathy Kennedy en kreeg van haar de kans om zelf beslissingen te gaan maken.”

Ook Steven Spielberg speelde een rol in het overtuigen van Abrams. “Steven [Spielberg] moedigde me enorm aan. Het grappige was dat ik er tegen hem over begon en hij al exact wist wat er aan de hand was” zei hij. Geen wonder natuurlijk, want Spielberg en Lucas zijn al langer twee handen op één buik.

De preproductie van STAR WARS: EPISODE VII is pas op gang gekomen en Abrams vertelde ook dat zijn verwachtingen dezelfde zijn als destijds bij STAR TREK het geval was. “Mijn oorspronkelijke visie op beide werelden is zeer verschillend, maar mijn ambitie is voor beiden zeer hoog. Ik heb de keuze om zelf te bepalen wat ik terug zou willen zien, of waar ik op zou willen uitbreiden en dat is een uiterst opwindend gegeven om mee te starten. Star Trek en Star Wars zijn extreem verschillende universums, maar ze delen iets ongelooflijks”, aldus Abrams.

Of je nu voor- of tegenstander bent, de man veranderde alles wat hij aanraakte sinds LOST (2004) in goud. Dat hebben ze in Hollywood ook beseft en hij geniet ginds van het onvoorwaardelijke vertrouwen van de belangrijkste filmstudio’s. In 2006 kreeg hij het grootste budget ooit voor een debuterende regisseur voor MISSION IMPOSSIBLE III. Met CLOVERFIELD, dat hij producete, behaalde hij kort daarop zijn eerste echte monstersucces. Het vertrouwen in Abrams was toen zo groot dat Paramount Pictures hem de reboot van STAR TREK voorschotelde, wat opnieuw een kassucces van jewelste opleverde. Nadien volgde SUPER 8, meteen zijn eerste samenwerking met Steven Spielberg, en deze zomer mogen we de STAR TREK sequel, INTO DARKNESS verwachten.

Momenteel wordt er volop gespeculeerd over de cast van STAR WARS: EPISODE VII. Harrison Ford, Mark Hamill en co zouden naar verluid terug in de huid kruipen van hun vroegere personages. Welk jong geweld Abrams daar tegenover hoopt te plaatsten is een vraag die ons de komende maanden zal bezighouden. We houden jullie op de hoogte!