Met bijna 80 filmtitels achter haar naam is de Britse actrice Kristin Scott Thomas het filmen moe. “Ik kan geen nieuwe film meer aan,” vertelde ze aan The Guardian. “Ik realiseer me dat ik dezelfde dingen te vaak heb gedaan – in verschillende talen – en dacht bij mezelf, ik kan het niet meer. Ik ben het beu. Dus stop ik er mee.”

Het is geen verrassing dat Scott Thomas gefrustreerd raakte door het nauwe spectrum aan rollen dat ze als “ouder wordende actrice” voorgesteld krijgt. Ze wil de “trieste vrouw van middelbare leeftijd” niet meer vertolken. “Men vraagt me dezelfde dingen keer op keer, want ze weten dat ik dat aankan. Ik wil me echter niet meer ongelukkig voelen — en dat ben ik het vaakst tegenwoordig,” aldus de 53-jarige actrice.

Ze voegde er ook aan toe dat ze vaak gevraagd wordt om haar naam te gebruiken om klungelachtige producties op te smukken. “Ze gebruiken me voor marketing doeleinden en geven me een rol in iets waarvan ze weten dat ik er zal staan, weet wat ik moet doen en huil op de juiste plaatsen. Ik zou de hand die me voedt niet mogen bijten, maar ik blijf die dingen gewoon doen voor anderen. Vorig jaar heb ik besloten dat het leven te kort is en ik er mee kap.”

Scott Thomas, die in 1996 een sterrenstatus verwierf met haar rol in THE ENGLISH PATIENT, maakte echter ook duidelijk dat ze het vooral over grote studiofilms in Hollywood heeft. Er is dus nog hoop. Bovendien stopte ze in 1999 al eens met acteren en maakte ze bovenstaand statement in het kader van een promotie-interview voor haar laatste film, THE INVISIBLE WOMAN (geregiseerd door haar English Patient co-ster Ralph Fiennes). Er verschijnen trouwens nog 3 films waarin ze speelt in de komende twee jaar, waaronder SUITE FRANÇAISE met Matthias Schoenaerts.

Scott Thomas mag dan wel een nieuwe break verdienen, laat ons hopen dat het daar bij blijft.

Onderaan kan je kijken naar een fragment uit ONLY GOD FORGIVES van vorig jaar, waarin de actrice door regisseur Nicolas Winding Refn de nochtans vrij atypische rol aangeboden kreeg van Ryan Gosling‘s bitchy moeder.