Lars von Trier en zijn ‘director’s cut’ van NYMPHOMANIAC VOL. 1 zijn vorig weekend gepasseerd op het Filmfestival van Berlijn. Hoewel hij de lippen nog steeds op elkaar hield, mocht zijn aanwezigheid natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan.

Von Trier droeg een t-shirt met het opschrift “Persona Non Grata: Official Selection”, met daarbooven het logo van het Filmfestival van Cannes (waar hij die status verwierf door een misplaatste Hitler-uitspraak). Eén van de producers van NYMPHOMANIAC benadrukte overigens dat deel 2 in mei in Cannes te zien zal zijn (de directie van het festival liet vorig jaar al weten dat het von Triers Persona Non Grata-status ingetrokken had).

Op de persconferentie gaf von Trier verstek en liet het woord over aan zijn cast, waaronder Shia LaBeouf. Die besloot echter een toneeltje op te voeren. Toen een journalist hem een vraag stelde over de film had hij als antwoord het volgende klaar: “When the seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.” Waarop hij de zaal verliet (bekijk de video van zijn stunt hier ).

Die uitspraak werd eerder al gemaakt door voetballend enfant terrible Eric Cantona, tijdens een persconferentie na het karate-incident in 1995. Hiermee speelt LaBeouf in op de beschuldigingen voor plagiaat nadat hij zijn eerste kortfilm voorstelde vorig jaar. Hoe het allemaal linkt is hoogst onduidelijk, maar LaBeouf kreeg wat aandacht en dat is waar het om draaide, zeker?

De acteur verscheen eerder op de rode loper met een zak over zijn hoofd waarop de drukletters ‘I’m not famous anymore’ te lezen waren, een zin die hij afgelopen maand meerdere keren tweette.

Voor een video van de volledige persconferentie met Uma Thurman, Christian Slater, Stellan Skarsgård en Stacy Martin kan je hier terecht.