Na Lars von Trier blijkt nu ook die andere Deense filmmaker, Nicolas Winding Refn aan een horrorfilm gekoppeld te zijn. De Deense arthouse cineast heeft in het verleden reeds geflirt met Hollywood. Zijn misdaadprent Drive had Ryan Gosling als uithangsbord, maar werd door bioscoopgangers ofwel op handen gedragen ofwel helemaal uitgespuwd. Ook in opvolger Only God Forgives mocht Gosling opdraven, maar die film moest het nog meer ontgelden, wegens extreem enigmatisch.

Toch blijft Refn een geliefd figuur bij de filmstudios, sinds Bronson (met Tom Hardy) hem op de kaart zette in 2008. Ondertussen probeerde Warner Brothers Refn te linken aan een remake van Logan’s Run en leek hij even aan boord als regisseur van de verfilming van The Equalizer, maar geen van beide projecten kwam van de grond. Blijkbaar liggen de meningen toch te ver uit mekaar als het erop aankomt.

De volgende studio die komt aankloppen is Sony. Zij proberen Refn’s talent op dit moment naar hun hand te zetten voor de horrorfilm The Bringing. Het scenario maakt al even ophef in Hollywood, want het is gebaseerd op een viraal filmpje waarin een jonge vrouw eigenaardig gedrag vertoond in een lift van het ondertussen gesloten Cecil Hotel in Los Angeles. Het hotel heeft een slechte reputatie; zo vonden er meerdere zelfmoorden plaats en zou het de favoriete plek van seriemoordenaars als Richard Ramirez geweest zijn om met slachtoffers uit te hangen. De vrouw in de video, Elisa Lam, werd later dood teruggevonden in het waterreservoir op het dak van het gebouw.

Het scenario draait niet rond Lam zelf, maar rond de kwalijke reputatie van het hotel. Is dit een moderne versie van The Shining in wording? Met Refn aan het roer zou dit wel eens vuurwerk kunnen opleveren. Nu maar hopen dat zijn visie niet te hevig clasht met die van Sony.

Onderaan de onrustwekkende camerabeelden van Elisa Lam, uren voor haar dood.