De Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, de man achter het monster uit Ridley Scotts sci-fi horrorklassieker Alien, is op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een val. Dat maakte een verantwoordelijke van het H.R. Giger museum in Gruyeres vandaag bekend. De man zou gisteren in het hospitaal gestorven zijn.

Gigers werk bevatte meestal macabere versmeltingen van mensen en machines. Deze biomechanische beelden inspireerden talloze artiesten en filmmakers. Giger werkte ook frequent als setontwerper in Hollywood. Naast Alien was hij verantwoordelijk voor de creaties in onder andere Species, Poltergeist II en Dune. In 1979 nam hij een oscar in ontvangst voor zijn werk in Alien. Door geregeld gefrustreerd te raken door het productieproces in Hollywood stond Giger een groot deel van zijn werk af.

Giger had een mysterieus imago en stond erom bekend enkel ‘s nachts te werken. Hij droeg steeds zwarte kledij, al liet hij verstaan dat dit een gewoonte werd om inktvlekken minder te laten opvallen.

Hoewel zijn werk commercieel succesvol was, werd hij door kunstcritici nooit echt als een grote kunstenaar aanschouwd.