Mickey Rooney, één van de grootste filmsterren van filmstudio MGM, bekend van zijn werk in de jaren 30 en 40, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse bronnen.

Rooney was maar liefst 8 decennia actief in de filmindustrie. Hij begon als kindster in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Rooney is vooral bekend van zijn rol als Andy Hardy in de films van ‘Hardy Boys’ en van zijn rol tegenover Judy Garland in ‘Babes in Armes’ uit 1939. Zijn eerste volwassen rol was tegenover Elizabeth Taylor in ‘National Velvet’. Zijn carrière nam een serieuze wending dankzij de rol van buurman in het de klassieker ‘Breakfast at Tiffany’s.

Rooney was de eerste kindster die genomineerd werd voor een Oscar. Die nominatie kreeg hij voor zijn rol in ‘Strike Up the Band’ uit 1940. Hij werd ook drie keer genomineerd voor een Academy Award en kreeg twee speciale Oscars. Hij mocht ook twee Golden Globes en een Emmy Award op zijn palmares schrijven.

In 2011 verscheen Rooney nog in ‘The Muppets’ en in 2006 was hij te zien in ‘Night at the Museum’. Zijn volgende film, ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’, verschijnt in het najaar in de zalen. Ook op privévlak heeft Rooney niet stilgezeten. Zo is hij maar liefst acht keer getrouwd en is hij de vader van evenveel kinderen. (DP/ Focus Knack)