peter-o'toole-rip

Peter O’Toole, vertolker van Lawrence of Arabia in de gelijknamige klassieker uit 1962 en één van de meest gerespecteerde acteurs van zijn generatie, is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden in Londen, na een langslepende ziekte.

O’Toole’s opmerkelijke présence – zowel op het witte doek als op het toneelpodium – leverde hem 8 Oscarnominaties op, waarvan hij er vreemdgenoeg geen kon verzilveren. In 2003 ontving O’Toole een ere-Oscar, die hij aanvankelijk weigerde. Hij schreef de Academy een brief waarin hij verklaarde dat hij nog niet uitgespeeld was en dat hij meer tijd nodig had om er echt één te winnen. Het jaar daarop accepteerde hij de prijs alsnog.

Na het beëindigen van zijn schoolcarrière, in 1955, sloot O’Toole zich aan bij verschillende toneelgroepen, waar hij uiteindelijk opgemerkt werd door regisseur David Lean, die een hoofdrolspeler zocht voor zijn historische film, LAWRENCE OF ARABIA. Nadat Marlon Brando de rol weigerde, nam O’Toole over. Hij zou er voor de rest van zijn leven aan gelinkt worden. De film won in totaal 7 Oscars en staat nog steeds bekend als één van de grootste klassiekers uit de filmgeschiedenis.

Na LAWRENCE OF ARABIA speelde O’Toole Koning Henry II twee maal, naast Richard Burton in BECKET (’64) en naast Katharine Hepburn in THE LION IN WINTER (’68). Alweer kreeg hij voor beide rollen een Oscarnominatie. Die kreeg hij eveneens voor zijn werk in GOODBYE, MR. CHIPS (’70), THE RULING CLASS (’73), THE STUNT MAN (’80) en MY FAVORITE YEAR (’82).

Jammergenoeg kende zijn carrière ook een terugval, dankzij zijn extravagante levensstijl en het drankprobleem dat ermee gepaard ging. Volgens The New York Times verloor O’Toole een groot deel van het geld dat hij verdiende met LAWRENCE OF ARABIA in casino’s in Beirut en Casablanca tijdens enkele wilde nachtjes uit met co-ster Omar Sharif.

In juli 2012 maakte O’Toole bekend dat hij met pensioen ging. Zijn laatste rol was in de historische film, KATHERINE OF ALEXANDRIA. Hij overleed voordat deze verscheen. O’Toole laat een cv achter met daarop 64 filmrollen, 78 inclusief die in televisiefilms.