In de Verenigde Staten is Shirley Temple overleden. Dat heeft haar familie bevestigd aan BBC. Temple was 85 en begon haar acteercarrière toen ze amper drie jaar oud was. Het kindsterretje met de blonde krullen speelde in meer dan 50 films. Later werd ze ambassadrice voor de VS.

De actrice is gisteren bij haar thuis in Woodside in Californië aan een natuurlijke dood overleden. “Ze was omgeven door haar familie en zorgverleners”, laat haar familie weten in een mededeling. “We herdenken haar voor haar opmerkelijke prestaties als actrice, als diplomaat en vooral als onze geliefde moeder, grootmoeder en overgrootmoeder.”

Temple leek in de wieg gelegd voor het sterrendom. Op driejarige leeftijd nam ze al zang- en acteerlessen. Kort daarna verscheen ze voor het eerst op televisie, in de serie “De boefjes”.

Na enkele kleine rollen brak ze door in de film “Stand up and cheer“. Daarna volgden nog talloze filmrollen. De films waarin ze optrad hadden steevast een optimistische boodschap, niet onbelangrijk in de door de Depressie overschaduwde jaren 30. Naast haar opgewektheid en zangtalent stond Temple er ook om bekend dat ze op commando in huilen kon uitbarsten.

Met het opgroeien, taande ook haar populariteit. Temple ging in de jaren 60 in de politiek. Als Republikeins politica was ze onder meer afgevaardigde van de VS bij de VN. Ze was ook Amerikaans ambassadrice in Ghana en Tsjechoslowakije. (Deredactie.be)