Het is uiteindelijk niets geworden met Gravity-regisseur Alfonso Cuaron en zijn mogelijke betrokkenheid bij de prequel van The Shining. Oh ja, want die film komt er, willen of niet; behekste hotels hebben nu eenmaal meerdere behekste kamers die in een niet nader bepaald aantal sequels en prequels kunnen uitgekamd worden. De prent, onder de voorlopige werktitel The Overlook Hotel, is gebaseerd op een proloog die Stephen King schreef voor zijn boek The Shining uit 1977. Die proloog vertelt het verhaal van de oprichter van het bekende hotel, een steenrijke misdadiger onder de naam Bob T. Watson. Zijn plan was om een groot verblijf te bouwen waar bezoekers elkaar brutaal om het leven konden helpen, en zoals we allemaal weten is dat aangenamer met de nodige luxe op de achtergrond.

The Walking Dead-scenarist Glen Mazzara kreeg vorig jaar de opdracht om het script te pennen en volgens Variety werd er ondertussen ook een “caretaker” gevonden in de vorm van Mark Romanek, die als regisseur werd aangesteld. In hoeverre dat een vergiftigd geschenk is, zal achteraf nog blijken. Vast staat dat Romanek met Static en One Hour Photo reeds demonstreerde dat hij overweg kan met verhalen rond dwangmatige figuren. Zijn muziekvideo’s voor Johnny Cash en Nine Inch Nails vormen dan weer het bewijs dat hij ook de nachtmerrie-achtige beelden onder de knie heeft, iets dat van pas kan komen in een film die zich in het Overlook Hotel afspeelt.

Hoe dan ook, de onaantastbaarheid van Stanley Kubricks origineel rust als een loodzwaar gewicht op Romaneks schouders. Veel geluk ermee, Mark.