HET VONNIS, de nieuwe film van Jan Verheyen, gaat in wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal. Als onderdeel van de officiële competitie dingt de prent onder andere mee naar de Grand Prix des Amériques. Dat laat het Vlaams Audiovisueel Fonds weten.

De nieuwe film van Jan Verheyen is een rechtbankthriller met in de hoofdrollen Koen De Bouw, Veerle Baetens en Johan Leysen. Jan Verheyen schreef ook het scenario van de film.

De Vlaamse film heeft de voorbije jaren een reputatie uitgebouwd in Montréal, waar de Amerikaanse en de Europese filmcultuur elkaar ontmoeten. De Grand Prix des Amériques, de hoofdprijs, ging in het verleden al drie keer naar een Vlaamse film: HASTA LA VISTA, ADEM en BEN X.

Vorige week raakte ook bekend dat MARINA van Stijn Coninx in première zal gaan in Montréal. De film is er uitgenodigd voor de ‘World Greats’ Officiële Selectie.

Het filmfestival van Montréal loopt van 22 augustus tot en met 2 september.

HET VONNIS wordt geveld op 9 oktober.

the-loft-releasedatum

In ander Belgisch filmnieuws raakte bekend dat de releasedatum van THE LOFT – de Amerikaanse remake van LOFT, met eveneens Erik Van Looy achter de camera – eerstdaags bekendgemaakt wordt. Waarschijnlijk bereikt de film nog dit najaar de bioscoopzalen.

THE LOFT – die twee jaar geleden gefilmd werd in New Orleans – had aanvankelijk al in het voorjaar van 2012 moeten uitkomen in de VS, maar door een distributiewissel kwam de film in handen van producent Joel Silver, die de prent van Warner naar Universal verhuisde en dat bracht tijd met zich mee.

Geruchten van een straight-to-dvd release lijken nu volledig van de baan geschoven. Een prestigieuze release in de grote cinemazalen in de VS staat namelijk op het programma.

In de Amerikaanse remake spelen Karl Urban (LORD OF THE RINGS) Wentworth Miller (PRISON BREAK), James Marsden (X-MEN, SUPERMAN RETURS), Eric Stonestreet (MODERN FAMILY) en Matthias Schoenaerts, die ook al te zien was in de originele versie. Die versie dateert uit 2008 en werd een jaar later uitgeroepen tot de best bekeken Belgische film ooit.