Eduardo Paes, de burgemeester van Rio De Janeiro, heeft in een interview duidelijk gemaakt dat hij Woody Allen een film in zijn stad wil laten schieten. “Ik betaal 100% van de productie. Ik betaal hem ‘whatever it takes’ om hem hier te laten filmen,” aldus Paes.

Het is niet de eerste keer dat de burgemeester van Rio Allen naar daar wil lokken. Hij contacteerde naar verluidt reeds Allen’s zus – die zijn films al jaren producet – en stuurde een boodschap via de Spaanse architect Santiago Calatrave, Allen’s buurman in New York. Vooralsnog zonder succes.

Brazilië is overigens niet het enige land dat hoopt om haar mooiste plekjes als decor voor Allen’s films te laten gebruiken. Zo kreeg de regisseur onlangs uit Zweden een gelijkaardig voorstel, uit Stockholm meer bepaald. Allen liet weten dat hij eerst een goed idee nodig heeft om de stad en omgeving in een verhaal te plaatsen.

Allen’s films brengen doorgaans dubbel zoveel op in Europa dan in zijn thuisland, de VS. Zijn game plan is dan ook geniaal: Europese steden dragen hun steentje bij om hem te laten filmen en zijn acteurs gaan met plezier voor een hongerloon een weekje of twee met hem mee op vakantie. Bij wijze van spreken.

Momenteel is de filmmaker aan het werk in het zuiden van Frankrijk, voor een prent met Emma Stone en Colin Firth. Zijn laatste film, BLUE JASMINE, speelt momenteel in de bioscoop en zag Allen voor het eerst in lange tijd terugkeren naar Amerikaanse bodem. Lees hier onze review van de film.