Al zegt de naam Busby Berkeley je niets, je hebt allicht wel ergens een glimps van zijn werk opgevangen (of iets dat er door geïnspireerd is). Tijdens de klassieke gloriedagen van Hollywood creëerde de regisseur/choreograaf enkele van de meest visueel verbluffende musicals en dansnummers (onder andere in “42nd Street” uit 1933) uit de film- en theatergeschiedenis. Dus, een biografische prent over een Hollywoodlegende met Ryan Gosling als regisseur, producer en – hoogst waarschijnlijk – als hoofdrolspeler? Laat maar komen!

Warner Bros. kocht de rechten van het biografische boek ‘Buzz: The Life and Art of Busby Berkeley’ van Jeffrey Spivak en zet Gosling en Marc Platt – het duo dat tevens DRIVE producete – in om het project in goede banen te leiden. Het potentieel is enorm, want buiten een enorm filmtalent stond Berkeley ook bekend als een hevig feestbeest, een nog hevigere drinker en een regelrechte womanizer.

Dit blijft voorlopig toekomstmuziek, maar het deuntje klinkt opwindend. Als Gosling’s ambitieuze regiedebuut HOW TO CATCH A MONSTER – dat momenteel in post-productie is – goed uitdraait, kan dat het begin zijn van een fascinerende toekomst achter de camera.