Hoe zou het zijn met Audrey uit TWIN PEAKS? Vrij goed, zo blijkt uit een nieuw interview van The AV-Club met de actrice achter het personage, Sherilyn Fenn. De nu 48-jarige Amerikaanse speelde vorig jaar nog een rol in de horrorprent RAZE en was te zien in de ondertussen gecancelde tv-reeks MAGIC CITY. De hoogdagen van weleer liggen echter ver achter haar, jammergenoeg. In het interview heeft ze het ondermeer over David Lynch, de man die haar destijds de doorbraak bezorgde, hoe ze zich maar moeilijk bij de ontwikkelingen binnen TWIN PEAKS kon neerleggen en over haar afwezigheid in de opvolgende film FIRE WALK WITH ME. Lezen kan onderaan.

 

Fenn over het feit dat Lynch de rol van Audrey speciaal voor haar schreef:

Hij ontmoette verschillende mensen van mijn leeftijd – sommigen iets jonger – en hij praatte even met ons. Het was mijn eerste interview en ik probeerde gewoon open te zijn. Het ging heel vlot en nadien werd ik opgebeld om te zeggen dat hij me een rol zou schrijven. Wanneer ik mijn deel van het scenario van de pilootaflevering las leek het echt op niets, maar David is een tovenaar. Hij ziet dingen in bepaalde mensen en weet hoe hij je in een verhaal kan verweven.

Over Lynch:

David had alle controle over Audrey. Ze was wie ze was dankzij hem. Wat je op een stuk papier leest is één ding, maar wanneer ik op de set kwam en ze bijvoorbeeld geen zadelschoenen konden vinden was hij in alle staten. “Je MOET zadelschoenen hebben,” zei hij. Ik merkte meteen dat de dingen heel specifiek verliepen bij hem.

Over het fenomeen dat TWIN PEAKS werd:

Ik was in shock. Ik begreep het niet. Na het eerste seizoen gingen ik en mijn manager naar New York en mensen op straat riepen “Audrey!” Waren ze tegen mij bezig? Wanneer ze nadien begonnen te wuiven wist ik het natuurlijk zeker. Ik besefte plots dat ik me niet meer in dezelfde kleine wereld bevond als voordien. Plots maakte ik deel uit van die show.

Over het knopen van een kersensteeltje met de tong:

[Lacht.] Neen, dat kan ik niet. Ik vond dat trouwens nogal onnozel! Ik begreep niet waarom we dat deden. Ik had zoiets van: “Niemand doet dat!” Waarop ze zeiden dat het in college vaak gedaan werd en bla bla bla. Ik had geen idee dat het zo’n notoire scène zou worden. Geen enkel idee.

Over haar afwezigheid in TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME:

Ik zat met de opnames van OF MICE AND MEN. David was kwaad op me. Ik zou het doen. Het moest! Maar wat kon ik doen? Ze zouden me tussendoor laten overvliegen, maar David wou dat ik mijn haar kort liet knippen en… [maakt zich kwaad.] Als ze me echt wilden, hadden ze iets kunnen regelen. Niet dat ze me niet wilden, maar de data overlapten elkaar gewoon. Dat was dat.

Over Audrey’s spin-off project en Billy Zane:

Oh, my God. [Lacht.] Het idee achter die Audrey spin-off resulteerde uiteindelijk in MULHOLLAND DRIVE. “Waarom maken we geen film over Audrey in California,” dachten ze. Ze zagen de openingsscène al voor zich: Audrey aan het stuur van haar wagen op Mulholland Drive. Ze zou iets ouder geweest zijn. Ik was nog jong en vond het maar vreemd. Jaren later werkte David het idee uit tot die film en dat gebeurde zonder mij.

Billy Zane is een lieverd, maar…   Audrey en Agent Dale Cooper hadden nooit uit elkaar mogen gaan. Hun relatie was spontaan, het was niet gepland. Maar de schrijvers moesten er een eind aan maken want… [Zucht.] Bepaalde mensen werden jaloers… Heel stom.

Ik zou dit niet mogen zeggen. David weet het wel, maar wat er gebeurde was dat Lara [Flynn Boyle] een relatie had met Kyle [MacLachlan] en ze was kwaad omdat mijn personage meer aandacht kreeg. En plots begon Kyle te vertellen dat zijn personage te oud was om met dat van mij iets te beginnen. Daarom, letterlijk, werd Heather Graham – die bovendien jonger is dan mij – toegevoegd als het nieuwe liefje van Dale Cooper en gaven ze me Billy Zane. Ik was er absoluut niet blij mee. Het was dom.

Tot zover Fenn’s frustraties over TWIN PEAKS. Voor het volledige, Engelstalige interview klik je hier.