Voor de oningewijden: de nieuwe HBO-reeks TRUE DETECTIVE (bij ons te zien via Telenet) heeft het tv-landschap weer op zijn kop gezet. Niet alleen het intrigerende schrijfwerk van bedenker Nic Pizzolatto en de opmerkelijke acteerprestaties van Matthew McConaughey, maar ook de regie van Cary Fukunaga (JANE EYRE) maken van deze serie een topper.

De chaotische, zes minuten durende take doorheen verschillende huizen, met tal van figuranten die perfect getimed in beeld springen aan het eind van aflevering vier is zowat het meestbesproken tv-moment sinds… het einde van BREAKING BAD. Fukunaga’s inbreng is ook filmstudio Fox niet ontgaan. Ze boden hem prompt de regiestoel aan voor een nieuwe “hedendaagse oorlogsfilm”. Verdere details blijven momenteel uit.

Het succes van TRUE DETECTIVE – dat met nog twee afleveringen te gaan afstevent op een uiterst spannend einde – heeft Fukunaga dus geen windeieren gelegd. Met BEAST OF NO NATION (met Idris Elba) heeft hij nog een oorlogsdrama op stapel liggen en ook zijn spionageproject NOBLE ASSASSIN is nog niet afgeschreven.

Het zijn in elk geval goede tijden om Cary Fukunaga te zijn.