Steven Spielberg en Martin Scorsese waren bij de eerste grote namen die zich de laatste jaren linkten aan televisiereeksen (Spielberg had onder andere de miniserie BAND OF BROTHERS, Scosese pakte later uit met BOARDWALK EMPIRE) en met het succes en toenemende kwaliteit ervan zagen ook hun collega’s dat de tijden waarin je jezelf “verlaagde” door voor de televisie te werken voorbij zijn. Het is ondertussen al enkele jaren duidelijk dat de filmindustrie zich meer en meer naar het televisiemedium richt.

Daar waar tv de carrière van minder gevraagde acteurs als Bryan Cranston (BREAKING BAD)  en Jeff Daniels (THE NEWSROOM) nieuw leven inblies, is het nu ook een terrein geworden voor perfect succesvolle acteurs die eens iets anders willen doen – kijk maar naar Matthew McConaughey en Woody Harrelson in het uitstekende TRUE DETECTIVE.

Nu de wegen open liggen, voelen steeds meer grote spelers zich geroepen om de tv-wereld te veroveren, of een nieuwe poging te ondernemen. Dit is wat we binnenkort mogen verwachten:

David Fincher (SEVEN, FIGHT CLUB) heeft met HOUSE OF CARDS – een politieke dramareeks met Kevin Spacey – zijn eerste stappen reeds gezet en zal binnenkort een tweede serie op HBO onthullen: UTOPIA, een Britse samenzweringsthriller waarvan de details voorlopig schaars zijn.

Verrassender is het nieuws dat actrice Greta Gerwig (GREENBERG, FRANCES HA) haar debuut op het kleine scherm maakt met de spinoff HOW I MET YOUR DAD, gebaseerd op de populaire sitcom HOW I MET YOUR MOTHER. Ze neemt zowel een deel van het schrijfwerk als één van de hoofdrollen op zich. Zoals gezegd, verrassend. Al komt Gerwig’s onweerstaanbare charme altijd goed van pas in een sitcom.

Spielberg, die ook zijn naam leende aan bedenkelijke reeksen als TERRA NOVA en UNDER THE DOME, komt rond de zomer met EXTANT op de proppen, een mysterieuze serie waarin Halle Berry een vrouwelijke astronaut vertolkt die moeite heeft om zich aan te passen na een jaar in de ruimte te hebben geleefd. Hopelijk opnieuw een schot in de roos.

Tot slot is er ook Steven Soderbergh, die ondertussen gestopt is met films maken – of niet, het is behoorlijk onduidelijk – en vorig jaar met LIBERACE zijn eerste televisiefilm afleverde. Hij brengt binnenkort Clive Owen voor de lens in THE KNICK. Daarin speelt Owen een chirurg in het New York van 1900.

Maar eerst aftellen naar de volgende aflevering van TRUE DETECTIVE.