De Britse film ‘Love, Life and Laughter’ uit 1923, één van de 75 meest gezochte films van het Britse nationale filmarchief, dook onlangs op in een geschonken collectie van het Nederlandse filminstituut Eye.

De stille film werd in de jaren 20 waarschijnlijk verbrand naar aanleiding van de financiële crisis, maar het Nederlandse filminstituut vond hem terug in een collectie uit een bioscoop uit Hattem, die in 1932 sloot.

In 2012 dreigde de collectie van de oude bioscoop nochtans weggegooid te worden. Een werknemer van een lokaal tv-station bracht de films echter naar Eye, waar men het verdwenen meesterwerk vaststelde.

De Britse filmstudio’s gingen in de jaren 20 massaal failliet door de financiële crisis. Daarom werden vele werken verbrand of gerecycleerd. Naar schatting 80 procent van de Britse stille films zijn toen verloren gegaan.

Betty Balfour, de succesvolste Britse actrice van de jaren 20, is de ster in ‘Love, Life and Laughter’. De film zorgde voor haar grote doorbraak, mede door regisseur George Pearson, één van de talentvolste Britse regisseurs uit deze periode. Er bestaat na deze, nog maar één andere volledige prent van Pearson: ‘Squibs Wins the Calcutta Sweep’.

Balfour speelt danseres Tip-Toes die ervan droomt om een musicalster te worden. Ze is bevriend met een arme jongen, die dan weer een succesvolle schrijver wil worden. Ze spreken af om twee jaar later in dezelfde achterbuurt samen te komen om te zien of hun dromen echt zijn uitgekomen.

Het Nederlandse Eye bekijkt nu samen met het Britse filmarchief hoe het de film kan restaureren en digitaliseren. Daarna willen ze een grote première organiseren om ‘Love, Life and Laughter’ eindelijk aan het grote publiek te tonen. (Focus Knack/DP)