breaking-bad-felina

It’s over. Zondagavond is in de VS de award-winnende dramareeks BREAKING BAD, na vijf succesvolle jaren, op zijn einde gelopen en dat gebeurde in stijl.

Hoewel het laatste seizoen nog niet in België is verschenen hebben de kapoenen onder ons natuurlijk alles op de voet meegevolgd. De finale knoopte de laatste eindjes aan mekaar zonder overhaast aan te voelen, terwijl de personages een waardig afscheid kregen in een bevredigende climax. Ongeacht in welk kamp je je bevind, gerechtigheid is geschied. De laatste aflevering kon dan ook grotendeels op positieve reacties rekenen van de fans. Ook wij zijn voldaan, het was een fantastisch einde van een fantastische serie.

Bedenker/producer/schrijver/regisseur Vince Gilligan en zijn team hadden trouwens een alternatief einde voorzien dat het niet haalde van wat we uiteindelijk te zien kregen. Het spreekt voor zich dat er *spoilers* gaan volgen, dus wie nog niet mee is, haakt nu beter af.

In een gesprek met Enetertainment Weekly deed Gilligan de volgende onthulling: “Er was een versie waar Walt als enige overlevende tussen de wrakstukken staat nadat hij alles rondom zich – zijn familie incluis – verwoest heeft. Dat had een krachtig einde geweest, maar het zou tegelijk een ferme klap in het gezicht zijn voor de kijkers. We spraken ook over een versie waar Jesse Walt vermoordt en ééntje waarin Walt min of meer met alles wegkomt,” aldus Gilligan. “Er bestaat geen juiste of foute manier om mijn job uit te oefenen, het is een kwestie van je te omringen met zoveel mogelijk slimme mensen in de schrijverskamer en ik heb het geluk gehad daarin te slagen. Wanneer ons buikgevoel ons zei dat we het einde hadden, schreven we het uit en blijkbaar vonden we allen dat het bevredigend zou zijn als Walt op zijn minste iets kon rechtzetten na alle  miserie die hij zijn familie en vrienden heeft aangedaan.”

Walter White betaalde dus de ultieme prijs voor het pad dat hij koos, maar zijn partner in crime, Jesse – die zelf ook bloed aan de handen heeft – sloeg er, dankzij Walt, in om zijn vrijheid tegemoet te rijden, iets wat Gilligan passend vond voor het personage. “De schrijvers hielden van Jesse en we vonden dat hij door enkele slechte beslissingen ietwat ten onrechte in deze situatie zat. Zijn emotionele, spirituele en fysieke lijdensweg heeft lang genoeg geduurd, dus lieten we hem gaan. Het voelde juist aan. Ook voor de fans had het een schok geweest mocht Jesse dit bekopen met zijn leven.”

Walt liet Jesse gaan met een bescheiden knikje, een knipoog naar klassieke westerns. “Kijkers die hun filmklassiekers kennen zullen zeggen dat dit sterk lijkt op het einde van THE SEARCHERS en ze hebben gelijk,” gaf Gilligan toe. “In deze fantastische western is John Wayne gedurende de hele film opzoek naar Natalie Wood. Zij is ontvoerd door Indianen en opgevoed als één van hen. Wayne zal haar naar eigen zeggen vermoorden en als kijker denk je de hele tijd, ‘Oh my god, John Wayne is een monster, hij gaat haar echt vermoorden’, en aan het eind, wanneer hij haar tegemoet rijdt, met zijn wapen in de hand, pikt hij haar op en zegt, ‘Let’s go home.’ Het raakt me elke keer weer. Uiteindelijk is het een kwestie van te stelen van de besten. (lacht)”

Onderaan zien we hoe sterren Bryan Cranston en Aaron Paul zich voorbereiden op een gezamelijke leessessie van het script van de laatste aflevering. Een voorsmaakje van wat de Special Edition Boxset van de hele reeks te bieden heeft. Een must-have!