Het Oscarseizoen loopt eindelijk op zijn einde, dus resteert ons nog te overlopen wat we van de voornaamste winnende acteurs, regisseurs en schrijvers in de toekomst mogen verwachten. Terwijl Cate Blanchett ondertussen reeds twee films van Terrence Malick afwerkte en een derde Hobbit-sequel achter de rug heeft, begint het voor it-girl Lupita Nyong’o nu pas allemaal. Bekijk de aankomende projecten onderaan:

Alfonso Cuaron – Beste Regie voor GRAVITY

Na het grootschalige GRAVITY zal Cuaron’s volgende project zich op een veel kleiner scherm afspelen. De sci-fi serie BELIEVE – die hij samen met JJ Abrams producet – is vanaf 16 maart op de Amerikaanse televisie te zien. De reeks focust zich op een meisje met speciale gaven. Ze wordt onder de vleugel genomen door een voortvluchtige gevangene terwijl die haar probeert te beschermen van zij die haar op de hielen zitten. Volgens insiders werkt Cuaron bovendien aan een kleine film die een u-bocht maakt en wegstuurd van het spektakel van GRAVITY. Hij producet eveneens het nieuwste project van zijn zoon Jonas onder te titel DESEIRTO.

John Ridley – Beste Geadapteerde Scenario voor 12  YEARS A SLAVE

Ridley is de tweede Afro-Amerikaan die een Oscar in deze categorie binnensleept. Zijn toekomstige opties zijn zo goed als eindeloos, maar ook hij zal de televisiewereld opnieuw induiken. Zender ABC heeft een door Ridley geschreven dramareeks besteld met als titel AMERICAN CRIME. De serie verkent gelijkaardige paden als 12 YEARS. Ondertussen schreef en regisseerde hij ALL IS BY MY SIDE, een biopic over Jimi Hendrix die voor deze zomer gepland staat.

Spike Jonze – Beste Origineel Scenario voor HER

Jonze staat erom bekend een heel kieskeurige kerel te zijn. Binnen de scenaristengemeenschap heeft hij ondertussen een Godenstatus verworven, maar op een volgend langspeelproject is het voorlopig nog wachten. Ons advies? Help Charlie Kaufman uit de nood met FRANK OF FRANCIS! De twee leverden al vaker topwerk af en met een Oscar in de achterzak kan er al eens iets geforceerd worden op financieel vlak – al heeft zo’n beeldje voor Kaufman tot nu toe ook weinig opgebracht.

Cate Blanchett – Best Actress for “Blue Jasmine”

De overwinning voor haar schitterende vertolking in BLUE JASMINE van Woody Allen stond al lang vast en de actrice gaat onverminderd verder. De opnames van de derde Hobbit-film zijn afgerond, net als haar werk voor de twee nieuwste films van Terrence Malick en de Disneyprent CINDERELLA. Verder starten deze maand de opnames van CAROL, van regisseur Todd Haynes, over een jonge vrouw (Rooney Mara) die verliefd word op een oudere, getrouwde dame (Blanchett).

Matthew McConaughey – Best Actor for “Dallas Buyers Club”

McConaughey is dezer dagen één van de drukst bezette acteurs ter wereld. Na het afronden van de HBO-reeks TRUE DETECTIVE (de laatste aflevering staat eind deze week gepland) heeft de Texaan de grote sci-fi blockbuster INTERSTELLAR van Christopher Nolan op stapel liggen en zal hij daarna te zien zijn in SEA OF LEAVES, de nieuwe van Gus Van Sant over twee mannen die elkaar ontmoeten in Aokigahara, het beruchte zelfmoordbos in Japan.

Lupita Nyong’o – Best Supporting Actress for “12 Years a Slave”

Publiekslieveling Nyong’o is alles waar Amerika het over heeft de laatste dagen. Toch heeft ze sinds haar Oscarwinst nog geen nieuwe projecten aangekondigd. Ze verscheen laatst even in de Liam Neeson-thriller NON-STOP, maar daar houdt het voorlopig op. We verwachten dat daar snel verandering in komt.

Jared Leto – Best Supporting Actor for “Dallas Buyers Club”

Na zijn terugtrekking uit de filmwereld verbaasde Leto vriend en vijand met een comeback om U tegen te zeggen in DALLAS BUYERS CLUB. Voorlopig trekt hij terug op tournee met zijn band 30 Seconds To Mars, waarmee hij in 2013 nog een nieuwe plaat uitbracht. Allicht tot de eerste grote filmrol zijn richting uitgaat.