Regie: Phil Lord & Christopher Miller / Met stemmen van: Chris Pratt, Will Ferrell, Elizabeth Banks, Liam Neeson, Morgan Freeman  / Genre:  Komedie – Avontuur – Animatie / Land: VS – Denemarken  / Duur: 100 min. / Releasedatum: 26 februari 2014

“Release the Kragel!”– President Business, THE LEGO MOVIE

Zoals iedereen in het Lego-universum geniet Emmet (stem van Chris Pratt) van de kleine dingen in het leven. Hij juicht zijn favoriete sportteam toe, lacht zich een breuk met de sitcom “Where Are My Pants?” en zingt luidkeels mee met de pophit “Everything is Awesome”. Zijn bestaan als average joe komt tot een drastisch kantelpunt wanneer hij op een magisch artefact botst dat President Business (Will Ferrell) kan stoppen om de hele wereld aan mekaar te lijmen. De plot van THE LEGO MOVIE klinkt belachelijk, maar in werkelijkheid levert het hopen fun op.

Een mix van CGI, stop-motion animatie en 3D brengt de legendarische blokjes tot leven in een eindeloos creatieve en komische film voor elke generatie. Alles draait om twee soorten mensen: de controlefreaks die dingen in mekaar willen klikken volgens plan en de dromers die alles weer uit mekaar halen en er hun eigen ding mee doen. Deze rollercoaster van een film herinnert er ons aan hoe speelgoed als katalysator kan werken voor vindingrijkheid die verder gaat dan de bedenkers ooit hadden voorzien.

Wanneer de prent helemaal losbreekt raakt Emmet bevriend met Wyldstyle (Elizabeth Banks), een actiebabe die hem aanziet als “The Special”, een uitverkorene die de wereld kan redden . Samen ontsnappen ze uit de gele knijptangen van de arm der wet (Liam Neeson als Good Cop én Bad Cop) die in opdracht van President Business een klopjacht op hen heeft geopend. Emmet duikt samen met Wyldstyle onder en ontdekt dat hij meer handlangers ter beschikking heeft dan verwacht. Onder hen vinden we Batman (Will Arnett), Superman (Channing Tatum), de helderziende Vitruvius (Morgan Freeman) en andere uiteenlopende personages als Gandalf, Shaquille O’Neill en beide Michelangelo’s: de kunstenaar en de Ninja Turtle. Hun gezamelijke reis brengt hen doorheen het Wilde Westen, het kleurrijke Cloud Cuckoo Land en het Star Wars universum.

Bovenstaande waanzin klikt op wonderlijke wijze samen en dat is te danken aan regisseurs Phil Lord & Christopher Miller, die dit kolossale project aan een aanstekelijk tempo weten recht te houden. THE LEGO MOVIE zit vol opwindende decors en visuele effecten, maar blijft trouw aan het basisconcept van de plastieken blokjes waar het om draait. Het was een prima zet om de limitaties van deze hoekige objecten over te brengen in de animatie. Hierdoor lijkt het alsof werkelijk alles – van golvend water tot uitgestrekte landschappen – uit Lego pakketten werd gemaakt, al spreken we hier over de grootste en duurste pakketten ooit. Er zouden namelijk zo’n 15 miljoen blokjes aan te pas zijn gekomen.

Ook de satirische toevoegingen en kritische kijk op de maatschappij zorgen voor een frisse wind doorheen deze familiefilm, zeker omdat THE LEGO MOVIE tegelijk zelf een triomftocht in product placement is. De makers haalden hun inspiratie uit datgene dat het Lego-fenomeen al zo lang populair maakt: met genoeg blokjes en een gezonde dosis verbeelding zijn groot en klein in staat een wereld voor zichzelf te creëren.

Hoe chaotisch en onzinnig de actie in deze film ook lijkt, aan het eind blijkt er voor alles een duidelijke verklaring te zijn. De payoff is dan ook hoogst bevredigend. Dit is popcorn-entertainment van de bovenste plank.

4-ster