magnesium-kortfilm-review

Sam De Jong is een jonge, Nederlandse filmmaker die met zijn eindexamenfilm, MAGNESIUM het Sundance Film Festival haalde. Laten we er dan ook geen doekjes om winden; zijn tweede kortfilm bruist van talent, op elk vlak. We volgen Isabel (Denise Tan), een 16-jarige, getalenteerde turnster op de rand van de doorbraak. Wanneer zij, net voor de aanvang van een groot toernooi, te horen krijgt dat ze zwanger is, neemt ze de beslissing haar zwangerschap af te breken. Wat volgt is de strijd tussen het omgaan met haar keuze en de bikkelharde voorbereiding van het toernooi.

Met MAGNESIUM toont De Jong hoe dit meisje in een onmogelijke posities wordt gebracht, waarbij enorme verwachtingen op haar schouders rusten. Dit doet hij op een uitstekende manier. De camera laat Isabel zelden los en liefst positioneert De Jong zijn lens vlakbij haar gezicht, waardoor de emotionele band met het personage versterkt wordt. De rauwe beelden en de lange single shots dragen allen hun steentje bij tot het realisme van de film en doen denken aan de stijl van de Amerikaan Derek Cianfrance (BLUE VALENTINE, THE PLACE BEYOND THE PINES). Bij sommige montagekeuzes flitste zelfs een grootmeester als Iñárritu door het hoofd, om maar te zeggen dat ondergetekende onder de indruk is. De Jong is een kerel om in het oog te houden, laat dat geweten zijn.

Uiteraard zijn ook bovengenoemde grote namen niets zonder uitstekende acteurs en dat mag van turnster Denise Tan zeker gezegd worden. Mocht zij door een blessure haar sportieve carrière ooit moeten opgeven (wat niemand haar toewenst), dan kan ze gerust als actrice voortgaan, want aan kwaliteiten heeft ook zij blijkbaar geen gebrek.

MAGNESIUM is een confronterende, 20-minuten durende kortfilm die op verschillende groepen kan werken; niet-filmfanaten worden door de realistische, haast documentaire-achtige stijl in verhaal gezogen, terwijl zelfs de meest doorwinterde cinefiel de makelij van dit werk zal appreciëren. De boodschap blijft voor iedereen dezelfde: een kaakslag.

_______________________________