candidate-kortfilm

In de openingsscène van David Karlak’s 19 minuten lange thriller THE CANDIDATE zien we hoe hoofdpersonage Burton Grunzer zijn werk-nemesis Whitman Hayes met afschuw aanschouwt terwijl die op klungelachtige wijze een business presentatie tracht op te starten. Grunzer haat zijn collega en kan niet aanvaarden dat hij desondanks geliefd is binnen het bedrijf. Van bij het begin is het duidelijk dat regisseur Karlak talent heeft. Zijn gepolijste camerabewegingen, feilloos geëdit met een soundtrack erbovenop die je hartslag de hoogte in jaagt en een perfect geschreven Patrick Bateman-esque voice over door acteur Tom Gulager, zorgen ervoor dat je direct in het verhaal wordt gezogen. De knipoog naar Spike Lee’s befaamde “Dolly Shot” neemt eventuele laatste twijfels weg; dit werkje is van de hand van iemand die weet haar hij mee bezig is.

Kort daarop komt onze protagonist in contact met Carl Tucker (schitterend gespeeld door Robert Picardo), een vertegenwoordiger van een geheime organisatie die beweert dat ze een nieuwe manier hebben gevonden om mensen uit de weg te ruimen. Grunzer is natuurlijk geïntrigeerd, want daar is plots een kans uit de duizend om af te rekenen met de ellendige Whitman Hayes.

THE CANDIDATE vond in 2011 zijn weg naar de Viewfinder lijst (een soort van Black List voor beginnende filmmakers). Voor regisseur Karlak opende het verschillende deuren, want zijn eerstvolgende project, de sci-fi film RISE is momenteel in productie bij Warner Brothers. Klinkt als geluk, maar wie deze kortfilm bekijkt kan niet anders dan onder de indruk zijn. Dat ze in Hollywood ook die lijstjes in het oog houden is niet verrassend, want jong talent is broodnodig. Het geheel werd geschoten op 35 mm film en werd later fotochemisch gekleurd om een koud en steriel effect te bekomen, het acteerwerk is sterk en technisch gezien zit THE CANDIDATE op een hoger niveau dan de meeste kortfilms.

THE CANDIDATE zou een sterke, hedendaagse aflevering van TALES FROM THE CRYPT kunnen zijn, alleen met een meer uitgesproken visuele stijl. Een aanrader.