Humor en sci-fi door mekaar gooien heeft in het verleden al te vaak tot bedenkelijke films geleid, maar regisseur JJ Winlove heeft met THE MIND JOB de code voor het succes gekraakt. Zijn 16 minuten durende kortfilm gaat over de toekomst van criminele ontmaskering en gedachtelezen, maar evenzeer over borsten en konten.

Het uitgangspunt is clever: na getuige te zijn van een sack-jacking, worden Zac en Izzy naar een neurolab gestuurd waar hun herinneringen via de computer worden opgevraagd en afgespeelt om de dief te kunnen vatten. Dat klinkt als een prima idee, maar voor Zac draait het uit op een vernederend schouwspel, wanneer zijn persoonlijkste herinneringen worden blootgesteld. Die zijn – zoals de doorsnee man kan bevestigen – niet altijd even gezinsvriendelijk.

Dit is geen typische korte, komische sketch. De productiewaarde ligt torenhoog en hoewel dat in kortfilms misschien van ondergeschikt belang is, helpt het zeker en vast. Fans van Michel Gondry en Spike Jonze komen ongetwijfeld aan hun trekken met THE MIND JOB.