django-unchained the observants bespreking

165 min.
Regie: Quentin Tarantino
Met: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson…
Genre: Western / Drama / Actie

“ I like the way you die, boy.” Django, DJANGO UNCHAINED

Laat me met de deur in huis vallen: DJANGO UNCHAINED is op en top amusement. Desondanks worden er opnieuw woelige wateren bevaren, want de film speelt zich af ten tijde van de slavernij in de VS. We zien hoe Django (Jamie Foxx), een slaaf in Texas, om nog onduidelijke redenen wordt gekocht door Dr. King Schultz (Christoph Waltz), een tandarts die bijklust als premiejager. Schultz heeft het helemaal niet slecht voor met de slaaf en verklaart hem zelfs als een vrij man. Samen gaan ze op zoek naar Djangos liefje (Kerry Washington) die ondertussen als slavin verkocht werd aan Calvin Candie (Leo DiCaprio), een rijke slavenhandelaar. Het verhaal is poepsimpel en de gelijkenis met INGLORIOUS BASTARDS ontegensprekelijk.

django-unchained-recensie

De show wordt, net zoals in laatstgenoemde film, volledig gestolen door Christoph Waltz. Het is keer op keer een plezier om deze Oostenrijker aan het werk te zien. Verder krijgen we DiCaprio voorgeschoteld in een gedurfde rol die hij waarschijnlijk nooit had aanvaard als iemand anders dan Tarantino het hem gevraagd had. Het vergt enig lef om als actieve wereldverbeteraar een meedogenloze racist te gaan vertolken, maar hij doet het met veel overgave. Samuel L. Jackson is op zijn beurt hilarisch als DiCaprio’s Afrikanen-hatende, Afrikaanse knecht en ook op Jamie Foxx en de rest van de cast valt niets aan te merken.

Niets is historisch correct in deze prent, we zien alles door de ogen van Quentin Tarantino. Voor wie INGLORIOUS BASTARDS zag, weet hiermee genoeg. De dialogen zijn fenomenaal, maar wat had je verwacht, al moet je tegen een stootje kunnen; er wordt namelijk niet op een racistische uitspraak meer of minder gekeken. Tarantino komt er mee weg door de grens tussen humor en drama ver genoeg uit mekaar te houden.

Grote vernieuwingen hoef je niet te verwachten, dit is INGLORIOUS BASTARDS in een andere setting, maar daarom is DJANGO niet minderwaardig.

3,5-ster