dood-van-een-schaduw-oscars-review

BEL/FR.
20 min.
Regie: Tom Van Avermaet

Met: Matthias Schoenaerts, Peter van den Eede, Laura Verlinden, Benjamin Ramon…
Genre: Kortfilm / Fantasie / Drama

Deze twintig minuten durende kortfilm van Beglische opkomend talent Tom Van Avermaet neemt ons mee in een donkere fantasiewereld waarin we kennis maken met Nathan Rijckx (Schoenaerts), een gestorven WOII soldaat. Die zit sinds zijn dood vast in deze tussenwereld, waar hij in opdracht van een bizarre verzamelaar (van den Eede) tienduizend schaduwen van stervende mensen moet zien te vangen voor diens collectie. Als hij daarin slaagt mag Rijckx terugkeren naar het rijk der levenden, waar hij zijn geliefde, Sarah (Laura Verlinden), hoopt terug te vinden.

Regisseur Van Avermaet is er knap in geslaagd om ons in amper twintig minuten onder te dompelen in zijn creatie. Ondanks het kleine budget komen de surrealistische sets en locaties overtuigend over. Matthias Schoenaerts oogt excentrieker dan we van hem gewoon zijn, maar past als gegoten binnen het geheel, terwijl Peter van den Eede schittert als de sadistische schaduwverzamelaar met de bril van Morpheus uit THE MATRIX. Toestellen als de machine waarmee bepaald wordt welke schaduwen Rijckx moet vangen, en de camera weermee hij ze vangt zijn mooi uitgewerkt en lijken zo uit een Jean-Pierre Jeunet film geplukt te zijn.

dood-van-een-schaduw-van-avermaet-schoenaerts-kortfilm-review

DOOD VAN EEN SCHADUW won meerdere prijzen, waaronder een Oscarnominatie en de ‘Best of the Fest’ award op het Kortfilmfestival van Los Angeles. Al deze aandacht zorgde ervoor dat Van Avermaet vorige week kon tekenen bij CAA, het Amerikaanse agentschap van onder andere Steven Spielberg. Er zullen binnenkort ongetwijfeld grotere projecten aankomen voor deze dertig jarige Vlaming.

Dit is, net als Van Avermaets vorige kortfilm DROOMTIJD, voer voor fans van de betere surrealistische film. Ik kan, als grote fan van het genre alleen maar hopen dat hij verder gaat in deze richting. Zeer benieuwd wat hij kan waarmaken in een langspeelfilm. Laat maar komen Tom, DOOD VAN EEN SCHADUW smaakt naar meer.