Iron-man-3-poster

VS
130 min.
Regie: Shane Black

Met: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Ben Kingsley, Don Cheadle, Rebecca Hall, Paul Bettany, Jon Favreau…
Genre: Actie / Science Fiction

 ” No politics here: just good old fashioned revenge! ”
– Tony Stark, IRON MAN 3

Van bij de allereerste teaser die we vorig jaar te zien kregen was het duidelijk; Tony Stark zou het zwaar te verduren krijgen in dit derde deel rond de Ijzeren Man. Zwaargewond zagen we hem zijn pak aan een touw door de sneeuw sleuren terwijl zijn riante villa en werkplaats compleet in de vernieling werden geblazen. Als fan van de eerste twee films was ik dan ook lichtjes angstig dat de makers met Iron Man dezelfde toer opgingen als Nolan’s Batman in THE DARK KNIGHT RISES. Niet dat die keuze een misstap was voor laatstgenoemde (integendeel, TDKR is een kanjer van een prent), maar wat mij vooral aansprak in de IRON MAN franchise was zijn luchtige karakter en overvloed aan humor. Wel, laat me stellen dat deel drie perfect aansluit bij de vorige films, zonder het “meer van hetzelfde” gevoel. Met andere woorden, ik heb me rot geamuseerd!

Bij de start worden we even teruggestuurd naar 1999. Aan de vooravond van het nieuwe millenium loopt Stark (Downey Jr) de excentrieke wetenschapper Aldrich Killian (Guy Pearce) tegen het lijf op een feestje. Deze zou Stark willen betrekken bij de ontwikkeling van één van zijn projecten, maar Stark heeft het te druk met de horde blonde dames die hij met zich mee zeult en laat Killian in de kou staan. Eén van Stark’s liefjes is Maya Hansen (Rebecca Hall) en ook zij is bezig met allerlei wetenschappelijke experimenten, al staan die nog niet op punt. De ster uit deze openingsscène is Stark’s rechterhand Happy (Jon Favreau) die in deze periode blijkbaar een hilarisch nektapijtje draagt. Komische start verzekerd.

In het heden zien we een vertrouwde Stark, druk in de weer met het verbeteren van zijn alter ego. Zijn pak vliegt nu op commando om zijn lijf. Nice. Zijn discussies met liefje Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) gaan hun normale gang, maar hij heeft bij momenten wel last van slaapeloosheid en zelfs angstaanvallen. Dat laatste heeft hij overgehouden aan de gebeurtenissen uit THE AVENGERS, maar verergert wanneer een reeks terroristische aanslagen door de manschappen van The Mandarin (Ben Kingsley) het land opschrikken. Die laatste geeft Bin Laden-gewijs tekst en uitleg bij zijn daden via videoboodschappen. Het gaat er heftig aan toe. The Mandarin heeft het op de VS gemunt, maar wanneer bodyguard Happy bij één van de aanslagen in coma belandt is het voor Stark een persoonlijke zaak geworden en gaan de poppen aan het dansen.

Iron-Man

De eerste tien minuten na de leuke opening haperen een beetje, maar daarmee is het gezegd, wat mindere punten betreft. Nadien is het één en al ontspannen geblazen. Voor dit derde deel werd Shane Black als regisseur aangesteld. Deze actieveteraan was in de jaren ’80 en ’90 verantwoordelijk voor het neerpennen van klassiekers als de LETHAL WEAPEN trilogie en één van mijn favoriete Bruce Willis films, THE LAST BOY SCOUT. Zijn regiedebuut maakte hij met het voortreffelijke KISS KISS BANG BANG uit 2005, waarin Robert Downey Jr de hoofdrol vertolkte. Black’s invloed past perfect binnen het IRON MAN concept en meer dan ooit had ik het gevoel dat dit een goede oude actiefilm was in een hedendaags superheldenpakje. Oneliners, een Kerst-setting, Stark die de hulp van een klein jongetje kan gebruiken, alle 80’s ingrediënten zijn aanwezig. Bovendien zitten er enkele leuke, geslaagde twists in die deze film van de doorsnee zomer blockbuster onderscheiden.

Ook wat speciale effecten betreft worden we op onze wenken bedient. Alles ziet er gelikt uit terwijl overdreven chaotische scènes à la TRANSFORMERS ten alle tijden vermeden werden. Downey Jr laat opnieuw zien dat deze rol op zijn lijf geschreven staat. Moeiteloos vuurt hij nog steeds de ene na de andere oneliner af, maar in vergelijking met de vorige films kruipt deel drie dieper onder Starks huid. Hij krijgt het weldegelijk hard te verduren en dat zie je er aan, zowel innerlijk als uiterlijk. De vijanden zijn dan ook niet de minste. Ben Kingsley is onbeschrijfelijk briljant als The Mandarin, dat moet je zien om te begrijpen waarover ik spreek. Van Guy Pearce wisten we al langer dat hij als geen ander een kwaadaardig personage kan neerzetten (vorig jaar nog in LAWLESS). Als Aldrich Killian blijkt hij Stark’s geduchtste tegenstander ooit te zijn. Ook James Badge Dale is behoorlijk angstaanjagend als Killian’s handlanger. Don Cheadle is opnieuw van de partij, net als de stem van Paul Bettany als Stark’s sprekende übercomputer, Jarvis. Gwyneth Paltrow kreeg in deel twee al wat meer te doen, maar in deze blijkt ze toch veel meer dan de stille kracht achter de excentrieke miljardair. Dit terwijl nieuwkomer Rebecca Hall bitterweinig te doen krijgt.

Aan het eind leek dit me een ideaal slot voor de IRON MAN franchise. Een geslaagde trilogie, meer hoeft het niet te zijn. Al valt het te betwijfelen of Marvel en Paramount het hierbij gaan houden. Nu ja, als ze dit niveau kunnen bewaren hoeft Stark zijn helm nog niet aan de haak te hangen, maar laat Downey Jr nu alstublieft eerst iets anders doen. De man heeft onbenut talent op overschot.

Uiteraard zijn er ook negatieve opmerkingen, zo wordt er op bepaalde aspecten van het verhaal niet dieper ingegaan, voelen sommige mopjes wat geforceerd aan en ziet Rebecca Hall’s personage er 13 jaar later exact hetzelfde uit, maar die dingen waren bij deel één en twee ook het geval. Dit zijn verre van perfecte films, maar ze zijn louter bedoelt om te entertainen en daar slagen ze, deze in het bijzonder, wonderwel in.  Zeggen dat dit de beste van de reeks is is misschien wat voorbarig, maar als geheel wordt IRON MAN 3 allicht de memorabelste en dat is volledig de verdienste van regisseur Shane Black.

3-ster