Regie: Alain Guiraudie / Met: Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick d’Assumçao, … / Genre: Drama – Thriller / Land: Fankrijk / Duur: 100 min. / Releasedatum: 20 november 2013 

De Franse cineast Alain Guiraudie levert met L’INCONNU DU LAC een duistere en bij momenten meeslepende reflectie van liefde, verlangen, onbezonnen seks en moord. Deze minimalistische gay-thriller speelt zich af op één zomerse locatie over 10 dagen en vertelt het verhaal van een jonge man die in de ban raakt van een plaatselijke killer. Het ongehaaste ritme  en de verschillende hardcore sekscènes zullen deze kleine film nooit verder dan het arthouse circuit brengen, maar zij die de moeite doen om hem te bekijken worden getrakteerd op een unieke en wispelturige ervaring.

Alles begint bij een simpele shot van een parking in de bossen – een shot waar Guiraidie meermaals op terugkomt om de tijd te verduidelijken. Het bos geeft uit op een prachtig meer, gescheiden door een desolaat strand waarop een handvol mannen naakt ligt te zonnen en geregeld de bosjes induikt om (bij voorkeur) anoniem te vozen – of toe te kijken.

Eén van hen is Franck (Pierre Deladonchamps), een vriendelijke en romantisch ingestelde kerel die zijn oog heeft laten vallen op de ruig ogende Michel (Christophe Paou), een mysterieuze Tom Selleck look-a-like. Franck bouwt in de tussentijd ook een vriendschap op met Henri (Patrick D’Assumcao), een oudere, eenzame man die louter op zoek is naar vriendschap.

Het aanvankelijke, rustige sfeertje kantelt echter wanneer Franck op een avond langer dan gewoonlijk blijft rondhangen en de stille getuige is van de moord op een jonge man door zijn vriend Michel. Deze lange scène zien we volledig uit het gezichtspunt van Franck, die verborgen zit in de struiken, en werkt vreemdgenoeg hypnotiserend door het rustgevende geluid van stromend water en ritselende bladeren. Franck beslist zijn mond te houden en raakt nog meer geïntrigeerd door de moordenaar.

Nadien switcht het thema van moord naar lust. Zo wordt de stomende relatie tussen Franck en Michel expliciet in beeld gebracht, terwijl die laatste langzaam begint te vermoeden dat zijn onschuldige lover weet heeft van de koelbloedige daad.

Regisseur Guiraudie zet  de gevaren van de “cruising” levensstijl op een rijtje en vergelijkt het slapen met een killer met onveilige seks. Het is een levensstijl die hij zowel lijkt op te hemelen als te veroordelen, want hoe idyllisch de omgeving ook is, het gevaar is nooit ver weg.

Als je voorbij de expliciete beelden geraakt, dan zal je merken dat L’INCONNU DU LAC vooral op sfeer teert. Een vreemd, claustrofobische gevoel is alom aanwezig, al is dat tegenstrijdig met de uitgestrekte panorama’s die we mooi in beeld krijgen. Het gebrek aan enige muziek en de perfecte sound design helpen dit te bereiken.

De film dompelt je onder in een schijnbaar vreedzame wereld, maar geleidelijk aan wordt het doek opgehoffen en ontdekken we de donkere kant die eronder verscholen ligt. Het naturelle acteerwerk maakt het geheel alleen maar ongemakkelijker om te bekijken.

4-ster