mirror-cover

4-ster

Regie: Jim Jarmusch | Met: Bill Murray, Jessica Lange, Sharon Stone… | Genre: Drama – Komedie | Land: VS | Duur: 106 min |

Hoewel Jim Jarmusch’ laatste inzending Only Lovers Left Alive (2013) geen roadmovie is, lijkt de Amerikaanse regisseur er wel een voorkeur voor te koesteren. In zijn tweede langspeelfilm Stranger Than Paradise (1984) reizen drie twintigers namelijk van New York tot Florida, met een tussenstop in Cleveland, terwijl Johnny Depp na het begaan van een moord op de vlucht slaat in Dead Man (1995). En ook in het met de Grote Juryprijs op Cannes bekroonde Broken Flowers (2005) wordt er een tripje gemaakt. Wat deze laatste nog meer met de eerste twee gemeen heeft, zijn existentiële vraagstukken. Maar wat er pas echt duidelijk in naar voren komt, is hoe snel vrouwen het hoofd van de man op hol kunnen doen slaan.

“You are an over the hill Don Juan”, zijn Shelly’s (Julie Delpy) laatste woorden aan het adres van Don Johnston (Bill Murray) na een voor hem zoveelste stuk gelopen relatie. Zijn hele leven lang is hij er niet in geslaagd om ook maar één vrouw te behouden, waardoor hij nu op middelbare leeftijd het gros van zijn dagen eenzaam en alleen voor de televisie doorbrengt. Wanneer Don dan op een dag een mysterieuze brief met een roze enveloppe toegestuurd krijgt, lijkt daar verandering in te gaan komen. De inhoud van de brief is duidelijk: zonder het te weten, verwekte hij twintig jaar geleden een kind bij iemand en die jongeman is nu op zoek naar zijn vader. Onder impuls van vriend en buurman Winston (Jeffrey Wright) stelt de casanova een lijst op van al z’n voormalige partners, waarna eerstgenoemde hun verblijfplaatsen zorgvuldig opzoekt. Op die manier vertrekt Don op reis door de VS, op zoek naar de afzender van de briefkaart.

Om de reden van zijn bezoek duidelijk te maken, zal Don telkenmale een boeket roze bloemen voor de vrouw in kwestie meebrengen en nauwlettend zoeken naar roze elementen binnen haar leefomgeving. Omdat alle ex-vrouwen in Don’s leven wel van roze blijken te houden, is de zoektocht moeilijk, maar waar hij al snel achter komt, is dat hun leven minstens even fucked up is als het zijne. Daarmee is Broken Flowers eveneens een verhaal over de helaasheid van het bestaan. Terwijl Don worstelt met zijn haat-liefde relatie tegenover vrouwen, liggen zij dan weer in de knoop met hun eigen levensvragen.

Met Bill Murray wist Jarmusch zonder twijfel de geknipte hoofdrolspeler voor zijn film te strikken. Net als in zijn met een Oscar voor Beste Acteur genomineerde rol in het twee jaar eerder verschenen Lost In Translation speelt Murray een enigszins levensloze eenzaat op de dool, op zo een spontane manier dat hij er sindsdien zijn kenmerk als acteur van maakte. De jazzy soundtrack zorgt ervoor dat je je als kijker op de achterbank van zijn gehuurde Ford waant en de hele tocht zelf beleeft.