Leonardo DiCaprio is een van de meest gerespecteerde acteurs ter wereld. Buiten dat hij zich als milieuactivist inzet en geregeld aan een nieuw modellenliefje toe is, weten we bijzonder weinig over het privéleven van de man en dat voegt nog een tikkeltje mysterie toe aan zijn status als Hollywoods wonderboy. Het is kenmerkend voor de échte groten en bovengetekende kan dat alvast appreciëren. De dames en heren van de Academy zijn hem echter minder goed gezind, want op een Oscar moet hij ondanks 6 nominaties nu al zijn hele carrière wachten. Nochtans was DiCaprio de afgelopen 20 jaar te bewonderen in tal van prijzenwinnende films en wordt zijn werk (vooral de laatste 10 jaar ) keer op keer geprezen door de critici.

Zijn jeugdige looks hebben daar allicht een groot aandeel in gehad. Dát, en het feit dat hij aanvankelijk nauwelijks zijn comfortzone verliet. Leo’s uiterlijk veranderde amper voor zijn rollen, iets waar ze bij de Academy toch steevast op geilen. Maar zoals de beste wijnen werd ook DiCaprio beter met de jaren en gaat hij nog weinig uit de weg. Ondertussen is er gewoon geen ontkennen meer aan. Neem het cv van de ondertussen 41-jarige acteur nog maar eens door en het kan niet anders dan dat u achterover valt door het gebrek aan erkenning op het bekendste prijzengala in Tinseltown. Komt daar dit jaar verandering in, nu hij met zijn rol in The Revenant opnieuw als gedoodverfde winnaar wordt beschouwd? We komen het weldra te weten. Ondertussen kijken wij terug op enkele van zijn sterkste rollen.

WHAT’S EATING GILBERT GRAPE (1993)

Leo’s grote doorbraak kwam er met What’s Eating Gilbert Grape, Lesse Hallström’s tijdloos small-town drama met Johnny Depp en Juliette Lewis. De toen nog onbekende DiCaprio speelde de pannen van het dak als Depp’s mentaal gehandicapte broertje Arnie. Het was meteen goed voor een eerste Oscarnominatie, maar hij verloor uiteindelijk tegen Tommy Lee Jones, voor diens werk in The Fugutive. Met alle respect voor Jones, maar dit is meteen ook de grootste diefstal uit de hele lijst.

CATCH ME IF YOU CAN (2002)

In Steven Spielberg’s amusante biopic Catch Me If You Can uit 2002 speelt Leo Frank Abagnale, een oplichter die zo goed was in wat hij deed, dat hij later voor de FBI mocht werken. Abagnale zelf is een fan de film en de manier waarop DiCaprio hem vertolkte. Zowel het publiek als de critici loofden de film, die wereldwijd zo’n 352 miljoen dollar in het laatje bracht. Maar wat had je verwacht van een Spielberg-prent uit die periode met naast DiCaprio ook Tom Hanks, Christopher Walken en Amy Adams op de affiche. Het was dan ook een grote verrassing dat de film slechts 2 nominaties kreeg: voor Walken in een bijrol en voor de muziek van John Williams. Beiden grepen naast het beeldje, terwijl DiCaprio’s aanstekelijke prestatie – ondanks een Golden Globe nominatie – genegeerd werd. Datzelfde jaar werd de acteur ook gepasseerd voor zijn rol in Martin Scorsese’s Gangs of New York, maar dat had dan weer alles te maken met de legendarische hoofdrol van tegenspeler Daniel Day Lewis. Als het een troost mocht zijn, geen van de 10 nominaties die die film kreeg werd verzilverd.

THE AVIATOR (2004)

Leo sloeg na Gangs of New York opnieuw de handen in mekaar met Martin Scorsese in The Aviator. Daarin kroop DiCaprio in de huid van Howard Hughes, één van de rijkste mensen die ooit geleefd heeft. Hughes was een piloot, uitvinder en een zakenman die zich voor verschillende goede doelen inzette en ook films hielp maken, zoals de originele Scarface uit 1932. De prent toont hoe Hughes tussen de jaren 20 en 40 opklom in Hollywood, worstelend met een obsessief-compulsieve stoornis. Een indrukwekkende aanvullende cast, met ronkende namen als Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Jude Law, Gwen Stefani en Willem Dafoe deed de zalen vullen en Leo had zijn Oscarnominatie beet. Hij moest Jamie Foxx uiteindelijk laten voorgaan die Ray Charles vertolkte in Ray. Blanchett werd wel in de bloemen gezet als Beste Actrice in een bijrol. DiCaprio moest eerder op het jaar vrede nemen met een Golden Globe.

THE DEPARTED (2006)

Ook zijn derde samenwerking met Scorsese was een succes op alle vlakken, behalve persoonlijk. Deze gangsterfilm focust zich op de samenwerking tussen Ierse criminelen en politiemensen in Boston. Mede dankzij een all-star cast met Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen en Alec Baldwin bracht de film bijna 300 miljoen dollar op. The Departed won vier Academy Awards: voor Beste Film, Regie, Editing en Geadapteerde Screenplay. Ondanks winst in de belangrijkste categorie werd DiCaprio volledig over het hoofd gezien. Zelfs geen nominatie.

REVOLUTIONARY ROAD (2008)

Dit beresterke, maar o zo deprimerende portret van een huwelijkscrisis in de jaren 60 van Sam Mendes bracht Leo opnieuw samen met zijn Titanic-tegenspeelster Kate Winslet. Beiden konden op heel wat lof rekenen van de pers, en Winslet won een Golden Globe. Co-ster Michael Shannon zette een Oscarnominatie achter zijn naam, maar Leo mocht ook deze keer thuis blijven.

SHUTTER ISLAND (2010)

In Shutter Island (alweer van Scorsese) speelt DiCaprio een detective die de mysterieuze verdwijning van een patiënte uit een psychiatrische instelling op het akelige eiland uit de titel onderzoekt. De film bleek een ondergewaardeerd kunstwerkje en Leo zelf had nog nooit zo’n complexe rol aangenomen. Zowel de film als DiCaprio’s acteerwerk maakten echter geen indruk op de Academy. Shutter Island was wel een groot kassucces en DiCaprio viel in de prijzen tijdens de Teen Choice Awards.

J. EDGAR (2011)

Voor de verfilming van het leven van FBI-topman J. Edgar Hoover werkte Leo samen met regisseur Clint Eastwood, naast Naomi Watts, Judi Dench en Armie Hammer. Übercriticus Roger Ebert sprak van een complete, subtiele en overtuigende acteerprestatie en opnieuw waren het enkel de dames en heren achter de Golden Globes Awards die wat love overhadden voor de acteur, met een nominatie voor Beste Acteur in de drama-sectie. Op de Oscars vingen zowel de acteur als de film zelf bot. Geen enkele nominatie en dus ook geen prijzen.

DJANGO UNCHAINED (2012)

In Quentin Tarantino’s slavernij-western Django Unchained, die goed was voor meer dan 400 miljoen dollar aan de kassa, neemt DiCaprio de rol aan van een hoogst onuitstaanbare mens in de vorm van plantage-eigenaar Monsieur Calvin J. Candie. Nooit eerder zagen we de acteur zo brutaal aan het werk, en dat ondanks de gevoelige thematiek die Tarantino aankaart. Ook een DiCaprio die de limieten aftast bleek niet goed genoeg voor de Academy. Christoph Waltz won wel een Oscar voor zijn bijrol als Dr. King Schultz. DiCaprio zou naar verluidt een bepaalde scène tijdelijk hebben stopgezet omdat hij de racistische praat die zijn personage verkoopt niet meer aankon.

THE WOLF OF WALL STREET (2013)

Dit jaar is niet de eerste keer dat Leo als dé favoriet naar het Oscargala trekt. Ook in 2014 zag iedereen hem al op het podium staan voor zijn rol als het frauduleuze fuifnummer Jordan Belfort in Martin Scorsese’s geweldig entertainende The Wolf of Wall Street. De film werd vijf keer genomineerd, waaronder Beste Acteur (DiCaprio). De avond eindigde echter met (even terechte) winst voor Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club) die zo de kroon zette op zijn McConnaissance. The Wolf of Wall Street bleef met lege handen achter.

Haalden de lijst net niet: Inception, Blood Diamond, Gangs of New York en The Great Gatsby.