De Amerikaanse cineast Darren Aronofsky zei ooit, “I’m Godless. Ik heb mijn eigen God gemaakt, en dat is filmmaken.” De door ontelbare cinefielen aanbeden regisseur is één van de meest opwindende en uitdagende  stemmen die vandaag actief is in de Amerikaanse filmwereld. Aronofsky is de architect van enkele fascinerende werelden die zowel betoverende als levensechte eigenschappen bezitten en die in verbinding staan door de wanhopige, maar gepassioneerde personages die er in wonen. Stuk voor stuk zijn het figuren die vastklampen aan hun idealen, tegen beter weten in. Dat is in zijn nieuwste, het langverwachte Bijbel-epos NOAH, niet anders. Of het ook deze keer een uitstekende film oplevert, lees je morgen in onze bespreking.

Aronofsky heeft in de loop der jaren een gevariëerde lijst van films gecreëerd. Allen hebben ze echter één ding gemeen: de destructieve dromer die centraal staat (dat, en acteur Mark Margolis, die in al zijn werken opduikt). Wat Aronofsky zo’n meester in het vak maakt, is zijn gave om al het bovenstaande niet uitsluitend door de ogen van een tijdreiziger of een Bijbels personage op het doek te kunnen toveren, maar evengoed door die van een worstelaar of een balletdanseres.

Een overzicht van zijn werk:

PI (1998)

Aronofsky’s surrealistische debuut. Deze psychologische zwart-wit thriller maakt meteen duidelijk dat we te maken hebben met een sterke verhaalverteller die ook op visueel vlak heel wat te bieden heeft. PI gaat over een man wiens obsessieve zoektocht naar een idee hem in een neerwaartse spiraal sleurt. Geleid door paranoia en waanbeelden, gaat hij op zoek naar het getal dat de sleutel is om de wereld te begrijpen. Aronofsky werd meermaals bekroond voor deze prent op onafhankelijke filmfestivals zoals Independent Spirit en Sundance.

REQUIEM FOR A DREAM (2000)

Met REQUIEM FOR A DREAM had Aronofsky een zenuwslopende opvolger klaar die handelt over verslaving en psychose, en hoe liefde in het niets vervalt wanneer men er mee te maken heeft. Nagenoeg alles in deze film ademt durf en talent uit, van de regie en het acteerwerk, tot de invloedrijke soundtrack van Clint Mansell. REQUIEM FOR A DREAM is een uiterst zintuiglijke ervaring die je na een schokkend einde volledig gebroken achterlaat. Een betere anti-drugs advertentie als deze prent bestaat er allicht niet. Met Jennifer Connelly, Ellen Burstyn, Jared Leto en Marlon Wayans.

THE FOUNTAIN (2006)

Een bijzonder enigmatisch, maar diep ontroerend fantasy-drama waar Aronofsky geschiedenis, religie en science fiction mixt tot één fantastisch geheel. We krijgen drie verhaallijnen voorgeschoteld, die zich over een tijdspanne van duizend jaar afspelen en waarin de acteurs (onder andere Hugh Jackman en Rachel Weisz) verschillende personages belichamen die allen vechten tegen sterfelijkheid. Een visionaire film die aanvankelijk weggewuifd werd door de critici, maar dezer dagen wel op verdiend respect kan rekenen.

THE WRESTLER (2008)

Met THE WRESTLER maakte Aronofsky een visuele u-bocht. Fantasy-elementen en flitsende montages maken plaats voor grauwheid en soberheid. Het werkt wonderwel in combinatie met het pijnlijke verhaal van een ouder wordende worstelaar die zich vastklampt aan vervlogen succes en de scherven van een gebroken relatie met zijn dochter tracht op te vegen. Mickey Rourke sleepte voor zijn titelvertolking een Golden Globe in de wacht. Naast Rourke schitteren Marisa Tomei en Evan Rachel Wood.

BLACK SWAN (2010)

Met het duistere, maar wondermooie BLACK SWAN begeeft Aronofsky zich in psycho-erotische wateren. Deze thriller rond een productie van het “Zwanenmeer” van Tsjaikovski wordt verteld door de ogen van een balletdanseres (Natalie Portman) die krankzinnig wordt nadat ze de rol van de fragiele Witte Zwaan toegewezen kreeg. Aronofsky bekeek deze film als de tegenhanger van THE WRESTLER. In beide films beoefenen de protagonisten een veeleisende fysieke training die vroeg of laat haar tol eist. Natalie Portman won een Oscar voor haar rol, terwijl ook Vincent Cassel en Mila Kunis topwerk afleveren.

Aranofsky’s nieuwste, NOAH, met Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins en Emma Watson speelt vanaf morgen in de Belgische zalen.