2012 was een geweldig en gevariëerd filmjaar, er was voor elk wat wils. Van ‘The Dark Knight Rises’ tot ‘Moonrise Kingdom’, van ‘Cloud Atlas’ (bij ons pas in Maart in de zalen, maar lees hier alvast onze review) tot ‘The Impossible’ en van ‘Life of Pi’ tot het eerste deel van ‘The Hobbit’, we hebben enkele intense momenten beleefd.

Maar wees gerust, 2013 zal niet moeten onderdoen, integendeel! Deze eerste vijf van vijfentintig films die we selecteerden zijn daarvan het bewijs.
(Stay tuned voor meer…)

A MOST WANTED MAN

most_wanted_man_nieuwe-film

Van? Anton Corbijn, de Nederlander die verantwoordelijk was voor ‘The American’ uit 2010 met George Clooney.
Met? Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Right, Phillip Seymour Hoffman en Daniel Brühl. Die laatste ken je vast van zijn rol als Frederick Zoller in ‘Inglorious Bastards’.
Waarover? In deze spionage thriller, gebasseerd op de gelijknamige novel van John Le Carré (Tinker Tailor Soldier Spy), zien we hoe een ongeschoolde, ex-gedetineerde moslim in Hamburg beland en zich laat meeslepen in de internationale terrorisme oorlog.
Wordt naar verluid een heel complexe film.
Wanneer? Het najaar van 2013
________________________________________________________________

THE YOUNG AND PRODIGIOUS SPIVET

spivet-nieuwe film lejeune

Van? Frans godenkind Jean-Pierre Jeunet, van onder andere ‘Le Fabuleux Déstin d’Amélie Poulin’, ‘Delicatessen’ en ‘MicMacs’.
Met? Helena Bonham Carter, Robert Maillet, Judy Davis, Kathy Bates, Callum Keith Rennie en de onvermijdelijke Dominique Pinon.
Waarover? Een twaalf-jarige cartograaf die ongemerkt zijn ouderlijke woonst in Montana verlaat, waar hij samenwoont met zijn vader en moeder, respectievelijk een cowboy en een wetenschapper. Hij wil immers via een goederentrein naar het Smithsonian Museum reizen om er een prijs in ontvangst te nemen. Het wordt regisseur Jeunets tweede Amerikaanse avontuur, na ‘Alien: Ressurection’ uit 1997.
Wanneer? Oktober 2013

______________________________________________________________

BEFORE MIDNIGHT

Before-Midnight-nieuwste richard linklater

Van? Richard Linklater, de geniale Texaan die onze harten stal met ‘Before Sunrise’ en ‘Before Sunset’, waarschijnlijk de beste romantische films aller tijden. En uiteraard met experimentele werken als ‘A Scanner Darkley’, ‘Tape’ en het immense ‘Boyhood’, een film die reeds twaalf jaar in de maak is en gepland staat voor 2016. Dan zal de nu nog onbekende hoofdrolspeler namelijk zijn twaalfde verjaardag vieren. Heb je hem?
Met? Ethan Hawke en Julie Delpy. Meer moet dat niet zijn.
Waarover? Dit is het derde (en laatste?) deel over de romance tussen Jesse (Hawke) en Celine (Delpy), een Amerikaan en een Française die elkaar leerden kennen op een trein in ‘Before Sunrise’ uit 1995, en zorgden voor de meest realistische coup de foudre ooit op het witte doek. Negen jaar later kreeg Linklater de twee acteurs opnieuw samen en maakte hij ‘Before Sunset’, waarin de twee tortelduifjes elkaar na negen jaar terug tegen het lijf lopen. In ‘Before Midnight’ zitten we alweer negen jaar verder. Benieuwd!
Wanneer? De première is voorzien deze maand op het Sundance Festival.

________________________________________________________________

THE WOLF OF WALLSTREET

wolf of wallstreet-leonardo dicaprio nieuwe film

Van? Martin Scorsese
Met? Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConoughey, Jon Favreau en Jean Dujardin
Waarover? Een jonge effenctemakelaar uit New York die weigert mee te werken aan een grootschalige fraudezaak op Wall Street. Het verhaal is gebasseerd op de memoires van een zekere Jordan Belfort. Het werd vertaald naar het scherm door schrijver Terence Winter, die met ‘The Sopranos’ en ‘Boardwalk Empire’ bewezen heeft wat in zijn mars te hebben. Dit is overigens de vijfde keer dat Scorsese met DiCaprio samenwerkt. Het wordt zijn eerste digitale film.
Wanneer? Najaar 2013.
________________________________________________________________

BLOOD TIES

blood ties film schoenaerts

Van? Guillaume Canet, de Franse acteur van onder andere ‘The Beach’, ‘Jeux d’Enfants’ en ‘Les Infidèles’, die reeds enkele kleine films regisseerde maar nu zijn kans in Hollywood krijgt.
Met? Onze Matthias Schoenaerts! Clive Owen, Mila Kunis, Marion Cottilard, Zoe Saldana, James Caan en Billy Krudup.
Waarover? Eerder klassiek verhaal over twee broers, elk aan één kant van de wet. Enkele jaren geleden nog te zien in ‘We Own The Night’ van James Gray. Van zijn originaliteit zal deze film het dus niet moeten hebben, maar de cast is uitstekend en, laat ons eerlijk zijn… Het feit dat Schoenaerts mee speelt, speelt ook mee… Woordspelletje. Of zoiets.
Wanneer? Hoogstwaarschijnlijk maart. Of, om op mijn elan door te gaan: Een première in Cannes kan…
________________________________________________________________

Stay tuned voor de volgende 5 films die van 2013 een topjaar kunnen maken!