In deel twee van deze reeks, komen de volgende vijf van vijfentintig films die we selecteerden aan de beurt die daarvan het bewijs zullen zijn.
Lees deel 1 hier. (Stay tuned voor meer…)

THE COUNSELOR

counselor film brad pitt michael fassbender

Van? Ridley Scott, geen introductie nodig.
Met? Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem, Penelope Cruz, Cameron Diaz en John Leguizamo
Waarover? Een advocaat (Fassbender) die zichzelf in de problemen brengt wanneer hij te maken krijgt met drugssmokkel. Het verhaal werd geschreven door Cormac McCarthy (van onder andere ‘The Road’), en werd al snel opgevangen door Ridley Scott. Die zorgde op zijn beurt dan weer dat de bovenstaande cast snel bij mekaar werd gebracht, en wat voor ééntje is dat geworden! Dit is trouwens niet de enige film in 2013 waar Pitt en Fassbender samen zullen te zien zijn. Wordt hieronder vervolgd!
Wanneer? Hoogstwaarschijnlijk eind 2013.
________________________________________________________________

TWELVE YEARS A SLAVE

twelve years a slave nieuwe film

Van? Steve McQueen, de mastermind achter meesterwerken als ‘Hunger’ en ‘Shame’.
Met? Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Michael Fassbender, Paul Dano, Paul Giamatti, Michael Kenneth Williams, Scoot McNairy en Chiwetel Ejiofor.
Waarover? Een man uit New York, in de jaren 1800, die word gekidnapped en verkocht als slaaf in het zuiden. Regisseur McQueen heeft na ‘Hunger’ en ‘Shame’ (beiden met Michael Fassbender) de filmwereld weten te overtuigen van zijn enorme talent. Dat is ook Brad Pitt niet ontgaan, die zich prompt meldde als producer voor dit project. Zijn rol is naar verluid eerder aan de kleine kant, maar zijn bijdrage speelt wel van cruciaal belang voor de totstandkoming van deze film. Als McQueen-fanboy duid ik deze film alvast met stip aan.
Wanneer? Alle ogen zijn gericht op Cannes.
________________________________________________________________

THE DOUBLE

the double - nieuwe film- richard ayoade

Van? Richard Ayoade, de Britse Wes Anderson in wording.
Met? Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Noah Taylor en ieders favoriete Kroaat, Rade Serbedzija (Snatch, Batman Begins, Eyes Wide Shut).
Waarover? Een komedie waarin een ambtenaar moet zien af te rekenen met zijn mysterieuze dubbelganger… Waar het bij Ayoades vorige film, ‘Submarine’, nog bleef bij een (zeer geslaagde) oefening, lijkt hij met dit thema zijn eigen draai te hebben gevonden. Met andere woorden: hopelijk liggen de Wes Anderson trucjes er iets minder vingerdik op. Ach, als dat het geval niet zou zijn, zou ik het zo erg niet vinden. Zeer benieuwd!
Wanneer? Nog niet bekend.
________________________________________________________________

TRANCE

trance van danny boyle

Van? Danny Boyle, Oscarwinnende regisseur van o.a. ‘Trainspotting’, ‘Slumdog Millionaire’, ‘Sunshine’ en ‘127 Hours’.
Met? James McAvoy, Rosario Dawson en Vincent Cassel.
Waarover? Een kunst specialist (McAvoy) gaat samen met een hypnotherapist (Dawson) op zoek naar een verloren gegaan schilderij. Bovendien komen ze gaandeweg in aanraking met een gevaarlijke bende, waarvan Cassel (Black Swan, Irréversible) de leider vertolkt. Wordt aangekondigd als “een heist-film met meer dan één twist”. Dit is de eerste keer sinds ‘The Beach’, dat Danny Boyle terug samenwerkt met schrijver John Hodge. Verwacht alvast iets à la ‘Inception’. Véél dus…
Wanneer? 27 maart 2013.
________________________________________________________________

ELYSIUM

Elysium film blomkamp matt damon

Van? Neill Blomkamp, Zuid Afrikaan én special effects specialist bij uitstek.
Met? Matt Damon (probeer dat nu eens niet op z’n “Team America’s” uit te spreken), Jody Foster, Sharlto Copley en William Fichtner.
Waarover? In het jaar 2159 is de mensheid onderverdeeld in twee klassen: de rijken die op het ultramodern ruimtestation Elysium verblijven, en de rest, die achtergebleven is op onze verloederde, overbevolkte planeet. Matt Damon speelt een man in levensgevaar, die kost wat kost in Elysium moet zien binnen te raken om er aan “state-of-the-art” medicijnen te bekomen. Een “intelligente blockbuster”, zo wordt ‘Elysium’ genoemd. In 2009 verraste Neill Blomkamp vriend en vijand met de epische sci-fi prent ‘District 9’, waarin hij op een bijzonder originele manier de problemen in Zuid-Afrika aan de kaak stelt. Als hij met deze film in diezelfde trend door gaat, en het ziet er naar uit, dan zou dit wel eens de beste blockbuster van het jaar kunnen worden. Sharlto Copley, die in ‘District 9’ op briljante wijze zijn personage Wikus Van De Merwe neerzette, is ook weer van de partij. Bliksem!
Wanneer? 9 augustus 2013.
________________________________________________________________

Stay tuned voor de volgende 5 films die van 2013 een topjaar kunnen maken!