Philip Seymour Hoffman is niet meer. De Amerikaanse acteur overleed op 46-jarige leeftijd in New York (de doodsoorzaak is nog onbekend, maar een overdosis drugs lijkt zo goed als zeker). De oscarwinnaar behoorde tot de meest gerespecteerde acteurs van zijn generatie en kon uitpakken met een uiterst gevarieerd cv.

Hoffman viel een eerste keer op in SCENT OF A WOMAN (met Al Pacino) en werkte zich sindsdien op tot een favoriet voor vele topregisseurs. De acteur was van alle markten thuis. Van komische bijrollen in THE BIG LEBOWSKI tot dragende, dramatische hoofdrollen in SYNECDOCHE NEW, YORK, Hoffman was een echte kameleon.

Hij werkte frequent samen met filmmaker Paul Thomas Anderson (samen maakten ze BOOGIE NIGHTS, MAGNOLIA, PUNCH DRUNK LOVE en THE MASTER). Daarnaast schuwde hij mainstream-rollen niet, zo was hij te zien in MISSION IMPOSSIBLE III, RED DRAGON, COLD MOUNTAIN en het tweede deel van THE HUNGER GAMES.

In 2006 won Hoffman zijn eerste en enige Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in de film CAPOTE, gebaseerd op het leven van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. Verder werd hij nog vier keer genomineerd voor het gouden beeldje, voor zijn werk in CHARLIE WILSON’S WAR, DOUBT en THE MASTER.

Ook in de toneelwereld was hij bijzonder gerespecteerd, zo werd hij drie keer genomineerd voor een Tony-award. In 2010 maakte hij zijn regiedebuut met de film JACK GOES BOATING. Hij zou dit jaar een opvolger afwerken: EZEKIAL MOSS, waarvoor hij Jake Gyllenhaal en Amy Adams gecast had.

Eveneens dit jaar zou hij de tv-wereld opnieuw ontdekt hebben, met HAPPYISH naast actrice Kathryn Hahn.

Dit jaar verschijnen nog enkele films met Hoffman die recent afgewerkt werden: A MOST WANTED MAN van Anton Corbijn en GOD’S POCKET van John Slattery. De aankomende sequels van THE HUNGER GAMES, waarvoor hij nog 7 dagen diende te filmen, gaan gewoon door zoals gepland, aldus Lionsgate.

Hoffman hield zijn privéleven afgescheiden van de buitenwereld, al was bekend dat hij in het verleden al hevige drugsproblemen had. Vorig jaar liet hij zichzelf opnemen in een afkickcentrum.

Hoffman laat een echtgenote en drie kinderen achter.

Bij wijze van eerbetoon zetten we zijn beste filmmomenten op een rijtje. Het nalatenschap van een groot acteur.

 

BOOGIE NIGHTS

THE BIG LEBOWSKI

ALMOST FAMOUS

CAPOTE

MAGNOLIA

CHARLIE WILSON’S WAR

SYNECDOCHE, NEW YORK

BEFORE THE DEVIL KNOW’S YOUR’RE DEAD

DOUBT

THE MASTER