We zitten over de helft van het jaar 2014, dus is de tijd aangebroken om te overlopen welke pareltjes er reeds in de zalen verschenen. Uit de 25 films die tot dusver door ons als “uitstekend” benoemd werden, kregen er 3 het ‘meesterwerk-label’ opgeplakt. Ontdek onderaan dewelke. Voor meer uitstekende films, klik hier.

10. ‘THE MISSING PICTURE’

“In het uiterst ontroerende THE MISSING PICTURE versmelt de Cambodjaanse cineast Rithy Panh documentatie, persoonlijke memoires en artistieke durf tot een uniek geheel; een portret van zijn gruwelijke tienerjaren onder het Rode Khhmer-regime dat Cambodja in haar greep hield gedurende de tweede helft van de jaren ’70.”

Lees onze recensie hier.

09. ‘DALLAS BUYERS CLUB’

“De Canadese regisseur Jean-Marc Vallee legt met DALLAS BUYERS CLUB verfrissend nieuwe bochten in de klassieke Aids-verhaallijn. Dit boeiende drama – gebaseerd op waargebeurde feiten – vertelt over het leven van Ron Woodroof (een uitstekende Matthew McConaughey), een Texaanse homofoob die een dertig dagen durende ter dood veroordeling in de ogen kijkt en zich via een achterpoortje aan een experimentele HIV-behandeling blootstelt.”

Lees onze recensie hier.

08. NYMPH()MANIAC (Vol. I & II)

“Von Trier levert een allesomvattend, maar tegelijk gefocust werk af, dat bedoeld is om te choqueren en ons duidelijk te maken dat hij ons preutse mietjes vindt.”

Lees onze recensie hier.

07. ‘THE WOLF OF WALL STREET’

“THE WOLF OF WALL STREET markeert de vijfde samenwerking tussen Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio en het doet deugd te mogen melden dat het duo elkaar nog steeds weet uit te dagen. DiCaprio is overweldigend als het titelpersonage en geeft Jay Gatsby een demonstratie over hoe extravagante feestjes écht georganiseerd worden. Deze antiheldenrol behoort tot het allerbeste dat we van de acteur ooit te zien kregen.”

Lees onze recensie hier.

06. ‘THE GRAND BUDAPEST HOTEL’

“THE GRAND BUDAPEST HOTEL is als een onbetaalbare taart van bij de beste patissier ter wereld: kleurrijk, opwindend, en smaakvol afgewerkt met als enig doel je hier en nu te plezieren. Het resultaat is een unieke en bruisende voorstelling van een duister tijdperk, met centraal een uitstekende Ralph Fiennes.”

Lees onze recensie hier.

05. ‘ONLY LOVERS LEFT ALIVE’

“In ONLY LOVERS LEFT ALIVE bewandelt de eigenzinnige Jim Jarmusch speelsere paden dan we van de man gewoon zijn. Zijn nieuwste is een bij momenten bijzonder amusant werk geworden dat uitblinkt door de betoverende fotografie, rijke productiedesign, hypnotiserende muziek en waardevol acteerwerk van Tilda Swinton en Tom Hiddleston, als het hipster vampierenkoppel waar alles (en niets) rond draait.”

Lees onze recensie hier.

04. ‘DRIFT’

“Het regiedebuut van Benny Vandendriessche, in samenwerking met performance-kunstenaar Dirk Hendrikx, is een abstract, maar aangrijpend staaltje filmkunst. Een rouwproces werd zelden zo uniek en pakkend in beeld gebracht.”

Lees onze recensie hier.

03. ‘UNDER THE SKIN’

“Voelt aan alsof het scenario van Species op de bureau van Stanley Kubrick is beland, en de meesterfilmmaker er een indringende mood piece van heeft gemaakt dat, eens vastgebeten, niet meer loslaat. Eén van de meest originele, atmosferische en zenuwslopende Britse films van de afgelopen jaren.”

Lees onze recensie hier.

02. ‘HER’

“Spike Jonze levert opnieuw een tot de verbeelding sprekende langspeler af. Hij maakte niet alleen een film over hoe we in de komende jaren met liefde kunnen omgaan, maar ook hoe we mogelijk kunnen leven, hoe we ons kunnen kleden, enzovoort. Dit is een compleet plaatje.”

Lees onze recensie hier.

01. ’12 YEARS A SLAVE’

“Regisseur Steve McQueen toont wat Hollywood nooit heeft gedurfd, zonder motivatiespeeches aan het eind, zonder wijzende vinger of wraakgevoelens. Dit is een verbluffende triomftocht over een verdrongen hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis, waarvan McQueen zorgt dat zijn publiek dit nooit meer zal vergeten. Wat die vent in zijn mars heeft getuigt van wereldklasse.”

Lees onze recensie hier.

Voor meer uitstekende films, klik hier.